Kynisk bande bag falsk nødhjælp

En kynisk bande fra Østeuropa snyder for tiden tusindvis af familier i hovedstadsområdet.Banden kalder sig De Barmhjertige Samaritanere og udgiver sig for at være en nødhjælpsorganisation.

Med falske indsamlinger lokker den brugt tøj og legetøj fra folk. Men i stedet for at hjælpe verdens fattige havner pengene i bandemedlemmernes egne lommer.
'Det vil hjælpe os meget, hvis i satte tøjet i plastikposer nede foran Deres hoveddør'. Sådan lød opfordringen torsdag morgen fra en nødhjælpsorganisation til beboerne i Hovedstadsområdet. Men da TV2/Lorry ringede til det telefonnummer, der stod oplyst på løbesedlen, gik den direkte på telefonsvarer. Heller ikke en mail til indsamling.dkgmail.com gav respons. Så TV2/Lorry valgte at kikke nærmere på den hjemmeside www.samarieciai.org, der stod opført på løbesedlen.
Hjemmesiden tilhører en velkendt nødhjælpsorganisation i Litauen, der kalder sig Barmhjertige Samaritanere. Men da TV2/Lorry ringede til deres hovedkontor i Hovedstaden Vilnius, afviste de ethvert kendskab til nogen form for aktivitet i Danmark.
Nødhjælpsorganisationens danske søsterorganisation ASF- Dansk Folkehjælp afviser, at der foregår en officiel indsamling med www.samarieciai.org eller Dansk Folkehjælp som afsender.
- Vores søsterorganisation i Litauen indsamler slet ikke i Danmark, siger Generalsekretær, Klaus Nørlem, fra ASF-Dansk Folkehjælp til TV2/Lorry.
Og Klaus Nørlem mener, at der er tale om en falsk indsamling, der prøver at slå plat på en veletableret nødhjælpsorganisation i Litauen.
- Det er ikke en autoriseret indsamling og det er rystende, at en lyssky gruppe prøver at lave en profit på andres navn, siger Klaus Nørlem.
I ISOBRO(Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation) er de rasende over de falske indsamlinger.
- Det er rent fusk, og det er helt tydeligt, at der er nogen, der prøver at få en økonomisk gevinst ud af det, siger Generalsekretæren i ISOBRO, Robert Hinnerskov til TV2/Lorry.
Og det er ikke småpenge, der kan tjenes på dansk brugt tøj. Dansk Røde Kors har en samlet omsætning på over 20 millioner kroner årligt på salg af brugt tøj. Og Sektionschef i Dansk Røde Kors, Erik Hove mener, at netop et godt marked for brugt tøj fra vesten, skaber et nyt problem for den danske nødhjælpsbranche.
- Det er ubehageligt. Fru Jensen vil få svært ved at overskue, hvem der er de rigtige at donere brugt tøj til, siger Erik Hove.
Robbert Hinnerskov fra ISOBRO mener også, at de falske indsamlinger har negativ betydning for branchen.
- Det lægger en sort skygge over alt det gode nødhjælpsarbejde, der bliver lavet i Danmark, siger Robert Hinnerskov til TV2/Lorry.
Københavns Politis Afdeling for Økonomisk Kriminalitet vil nu kigge nærmere på, hvem der står bag de falske indsamlinger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Maria Sarko på Amager Strand

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Affaldssortering Ballerup skrald skraldespand

Borgere får ikke tømt skraldespand. Men det er der en god grund til, mener kommune

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere