Jaaa: Syv tegn på at foråret er på vej

Lune plusgrader, en spirende natur og øget dyreaktivitet fortæller os, at der ikke er længe til, før vi kan spejde mod de lysere og grønnere tider.

Efter en uge med frost, sne og chillfaktor ned til minus 20, er der mange, der ikke kan vente på, at foråret gør sit indtog.

Vi har spurgt biolog og naturvejleder i WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen, hvilke tegn han selv kigger efter, når foråret lurer om hjørnet.

- De kommende plusgrader kommer virkelig til at sætte gang i foråret. Det var jo så småt gået i gang, da vi blev ramt af den her sibiriske kulde, hvor det hele bliver sat lidt i stå, siger Thor Hjarsen, der især ser fuglenes adfærd som et af de sikreste forårsbebudere.

- Man ved jo med trækfugle, at hvis der kommer en periode med dårligt vejr, så sætter det en prop for hele fugletrækket, men proppen bliver pillet ud igen, når det bliver lunere, jeg tror godt, vi kan forvente et mega fugletræk de næste par dage, siger han.

Herunder har vi ridset syv tegn op, der fortæller, at det snart bliver forår.

Bogfinke
Bogfinke
Foto: Scanpix

Fugle

Flere fugle er tegn på forårets kommen, men Thor Hjarsen fremhæver især sanglærken og bogfinken.

- Jeg hørte dem begge sidde og synge i morges oppe i Nordsjælland. Bogfinken kommer trækkende sydfra, hvor den overvintrer i Spanien, og sanglærken er også på træk. Nu er der lidt varmere temperaturer på vej, og så kan man godt forvente, at en del fugletræk lige i hælene på det, siger Thor Hjarsen.

- Der går heller ikke meget længe, før tranerne flyver hen over hovedstadsområdet i store flokke, hvor man kan høre de her trompeter. Kommer der en varmebølge, flyver de i ét stræk fra Tyskland forbi Danmark og videre op til Sverige. Den tur klarer de på én dag.
Citronsommerfugl
Citronsommerfugl
Foto: Wikipedia

Sommerfugle

De fleste voksne sommerfugle overlever ikke vinteren, men der er nogle hårdføre typer derude. En af dem er citronsommerfuglen, som med sin karakteristiske strålende gule farve overvintrer trods hård frost.

- Den kan man allerede om kort tid se flyve rundt, fordi de voksne dyr går i dvale og ikke dør om vinteren. Så den skal ikke først udvikle sig fra puppe, men er klar til at flyve rundt tidligt, siger Thor Hjarsen.

En anden sommerfugl, som kan vågne tidligt op, er en dagpåfugleøje, som netop også overlever om vinteren.

Sommerfuglene ses oftest i skovbryn og i haver.
Erantis
Erantis
Foto: Scanpix

Blomster

Der er flere blomster, man forbinder med forår. Det er for eksempel erantis, vintergæk, følfod og anemoner, og en anden tidlig blomst er kodriveren, som kan gemme sig under sneen.

- Jeg har allerede set folk lægge billeder op af kodriver, som er en flot gul blomst med saftige blade. I den kulde vi har haft, har sneen virket beskyttende, fordi frosten ikke når ned til dem, siger Thor Hjarsen.
 
 
Foto: Shutterstock

Fluer og møl

Når fluerne begynder at summe omkring dig, er det også et tegn på varmere vejr. Men de små insekter, som er tidligt på den, er afhængige af blomsterne.

- Der kan sagtens være små fluer og møl allerede nu, og især hvis der er erantis og følfod, som de henter nektar fra, siger Thor Hjarsen.
Jordhumle
Jordhumle

Jordhumlen

Jordhumlen er en humlebi, og dronningen gemmer sig under jorden, hvor de gemmer sig om vinteren i gangene i deres koloni, indtil vejret skifter.

- De kommer også frem her i marts i det tidlige forår, hvor de begynder at lede efter et nyt redehul, så de kan danne en ny koloni, siger Thor Hjarsen.
Lækat
Lækat

Lækatten

Når lækatten, som er et mår-dyr og Danmarks mindste rovdyr, skifter sin vinterlige hvide pels ud med en brun overfrakke, er det forårstegn.

Det er dog nok de færreste, der lige oplever det, da dyret er ret menneskesky. Lækatten er i øvrigt det eneste danske pattedyr, der skifter farve mellem vinter og forår.
Stenbiderrogn
Stenbiderrogn

Stenbideren

De fleste af os kender til stenbiderrogn, og når fiskehandleren sælger den lækre spise, er det også et sikkert tegn på, at det snart bliver forår. For så gyder stenbideren.

- Stenbideren lever ofte i nærheden af stenrev, fordi de er i stand til at suge sig fast på stenene, mens maverne er fyldt med rogn her i det tidlige forår, siger Thor Hjarsen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik