I Sverige passer private børnene

Mens den danske velfærdsdebat er præget af et ideologisk opgør om udlicitering, har Sverige for længst sat turbo på udliciteringen af flere kernevelfærdsområder. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hvert femte børnehavebarn bliver i dag passet af en privat virksomhed i Sverige mod 3 pct. af de danske børn.I Danmark forventer regeringen meget mere udlicitering i de kommende år.
»Der er brug for mere effektivitet i den offentlige opgaveløsning, og det vil vi sætte meget, meget mere fokus på,« siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der har det mål, at halvdelen af alle kommunale opgaver skal løses af private.
Formanden for kommunernes forening, Jan Trøjborg (S), mener, at udlicitering ikke er et mål i sig selv, men ser gerne flere aktører.
»Vi mangler nogle private bud på velfærdsydelser. Der er et marked, som man ikke har opdyrket privat,« siger Jan Trøjborg til Jyllands-Posten.
Det er særligt på børnepasningsområdet, at Sverige skiller sig ud. Siden 1998 er der kommet 741 flere private børnehaver i Sverige, mens udliciteringen af ældreomsorgen ikke har nået samme omfang. Professor Nina Smith fra Aarhus Universitet mener, at forskellen skyldes en klar mental forskel mellem de to lande.
»I Danmark har man en nærmest religiøs holdning om, at omsorgsopgaver ikke kan varetages af private aktører, og det er simpelthen unuanceret,« siger Nina Smith til nyhedsbrevet Agenda, der udkommer torsdag.
Men det vil ændre sig på grund af krisen, forventer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):
»Jeg tror, at processen vil tage fart herhjemme. For nu har vi ingen lette penge.«

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere