I dag afsiges dom om politiets drab på biltyv

Højesteret tager nu stilling til politiets dræbende skud mod biltyv på Røde Mellemvej i København.

Næsten 10 år efter politiet skød og dræbte en biltyv i København, skal Højesteret fredag afsige dom efter den tragiske hændelse.

Dommerne skal afgøre, om det var strengt nødvendigt, da en politiassistent affyrede sin pistol mod Kenneth Buch Jensen, der havde stjålet en bil.

Sidste forår tilkendte Østre Landsret den dræbtes mor og søster en erstatning på 150.000 kroner. Menneskerettighederne blev overtrådt, fordi Jensens ret til livet blev krænket, fastslog dommerne.

Men Rigsadvokaten har nægtet at acceptere afgørelsen i den 84 sider lange dom, som også kritiserer myndighederne for sjusk under den oprindelige undersøgelse.

I Højesteret har Rigsadvokaten krævet, at moren, Sanne Andersen, og søsteren ikke skal have en krone. Omvendt har de to via deres advokat, Tyge Trier, krævet 190.000 kroner.

Begivenheden på Røde Mellemvej på Amager 1. april 2003 er blevet endevendt i detaljer.

Kenneth Buch Jensen sad i en stjålen BMW og havde forinden udsat andre for fare ved sin hidsige kørsel gennem København. Nu var højre fordæk faldet af, og alligevel forsøgte han at køre videre.

Betjenten affyrede et enkelt skud mod Jensen fra en position skråt bag og til venstre for bilen.

Han har forklaret, at han skød for at afværge den livsfare, som han mente, biltyven udsatte andre politifolk og trafikanter for.

Men landsretten har fastslået, at det ikke var "absolut nødvendigt at afgive det dræbende skud, eller at det fremstod således for de involverede."

De efterladte er blevet tilkendt erstatning, fordi menneskerettighedskonventionens artikel om retten til liv er blevet krænket.

Fredag skal det så vise sig, om syv dommere i landets øverste domstol er enige i, at konventionen er overtrådt. Eller om de efterladte skal fratages den erstatning, de er blevet tilkendt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politibil

Politi efterlyste 13-årig: Nu er hun fundet i god behold

Kvinde overfaldet Tisvildeleje

Tidligere patient erkender dødelig vold mod læge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere