Højsæson for hjortepåkørsler: Nu skal du passe på i trafikken

Højsæson for påkørte hjorte starter nu, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 forventer ny rekord med over 4.000 henvendelser de næste tre måneder.

Fra begyndelsen af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte typisk markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, og de mange opkald fortsætter i flere måneder.

Sidste år modtog vagtcentralen i alt 10.445 henvendelser om påkørte hjorte, hvoraf en tredjedel fandt sted i oktober, november og december. Den kraftige stigning på denne tid af året skyldes, at dagene nu bliver kortere og mørkere, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter, siger Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Undgå hjortepåkørsler

Hjortene er mest aktive omkring solnedgang og solopgang, og det er derfor også i disse tidsrum, at flest hjorte krydser vejene.

I efterårs- og vintermånederne betyder det, at flest hjorte påkøres mellem klokken 6-9 om morgenen og igen klokken 16-21 om aftenen, da hjorte og biler i højere grad end på andre tidspunkter benytter vejene samtidigt.

Sammenstød kan få fatale følger

Et sammenstød mellem en bil og en hjort kan ende med alvorlige skader for både hjort, bilist og bil. Michael Carlsen anbefaler derfor, at man holder ekstra øje med hjorte i trafikken i efterårs- og vintermånederne.

- Det gælder selvsagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, siger han.

Mere viden skal lede til færre ulykker

Sidste år steg antallet af opkald på påkørte hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral med 15 procent og satte dermed ny rekord. Men rekorden får formentlig ikke lov til at stå længe, da antallet af henvendelser i de første syv måneder i år allerede langt overgår sidste år.

Men de mange opkald giver også mere viden om ulykkerne. Derfor har man i Dyrenes Beskyttelse nu startet et nyt projekt op, som skal indsamle mere nøjagtigt viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag.

- Vi startede projektet op hen over sommeren og begyndte at anmode folk om at dele deres GPS-data med os, når de ringer til vores vagtcentral om en påkørt hjort, og de første resultater ser allerede meget lovende ud, siger Michael Carlsen.

Når Dyrenes Beskyttele har de nøjagtige koordinater for påkørslen, kan de begynde at sammenholde med andre faktorer, for eksempel tidspunkt for påkørsel og årstid.

- Forhåbentligt resulterer det i viden, som kan være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden. Til gavn for både dyr og mennesker, siger Michael Carlsen.

Når uheldet er ude

1254 gange ringede 1812 telefonen hos Dyrenes Beskyttelse sidste år angående hjortepåkørsler i TV 2 Lorrys sendeområde. Det er en stigning på omkring 25 procent i forhold til året før.

Midtjylland var det område, hvor der blev registeret flest hjortepåkørsler. I alt 2468 sidste år.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere