Hemmelig aktion hindrer kunst-kup

Professionelle kunsttyve har den sidste uge gentagne gange forsøgt at stjæle de gamle, yderst værdifulde kunstskatte, der stadig har været på det ellers tømte museum Marienlyst Slot i Helsingør.

De ubudne gæster brød første gang ind på slottet natten til fredag i sidste uge. Og siden har medarbejdere i Helsingør Kommune i samarbejde med Nationalmuseet arbejdet under højtryk og i dybeste hemmelighed med at få fjernet de sidste værdifulde kunsteffekter fra slottet. Alle genstande er nu i opbevaring af Nationalmuseet.
Grunden til, at kunstgenstandene stadig var på slottet er, at det forud for den omfattende renovering blev skønnet for risikabelt at flytte de meget gamle effekter. Det drejer sig blandt andet om spejle og nogle paneler fra slottet blå værelse. Men nu er Marienlyst Slot fuldstændigt tomt, det elektroniske alarmsystem er fuldt udbygget og slottet under konstant overvågning hos alarmcentralen. Ligesom det stort set også er umuligt at køre ind i slottets park. Den mindste lyd, bevægelse eller skygge vil udløse hylende alarmer, blå og gule blink på stiladset omkring den høje bygning og alarmcentralens vagtfolk vil kunne være på stedet stort set øjeblikkeligt, ligesom politiet også regelmæssigt sender patruljer forbi Marienlyst Slot.
- Vi er både chokerede og lettede. Chokerede over, at det har været så tæt på at gå galt og lettede over, at vores alarm- og vagtsystemer har virket effektivt og efter hensigten, siger sektionsleder i Helsingør Kommunes tekniske forvaltnings bygningssektion, Lisbet Sand, til Helsingør Dagblad.
Ved indbruddet natten til fredag i sidste uge blev alarmsystemet aktiveret, og tyvene flygtede uden at tage tyvekoster med sig. Om de brugte dette første besøg til at undersøge, hvordan de skulle få de kostbare kunstskatte ud af slottet, eller om de ville have fået tyvekoster med sig, hvis de havde haft mere tid, tør ingen udtale sig om.
Efter det første indbrudsforsøg blev der sat fast vagtmandskab på Marienlyst Slot og tyvene er kommet tilbage to nætter i en kassebil, men er hver gang flygtet, når de har fået øje på de faste vagter.
- Både natten til fredag og natten til lørdag forsøgte tyvene i kassevognen, to gange hver nat, at køre ind på slottets område, men vendte åbenbart lynhurtigt om, når de så vagten. Tyvenes nationalitet, bilens indregistreringsnummer og noget indtryk af, hvor professionelle de er, har vi ikke nogen viden om. Men nu har vi i hvert fald sendt et helt klart signal om, at der ikke er noget at komme efter på Marienlyst Slot, fastslår Lisbet Sand.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere