Hård kritik af kommuner fra Rigsrevisionen

Kommuner har ingen fokus på at få syge tilbage i arbejde. De tænker kun på pengekassen. Sådan lyder kritikken i en ny beretning fra Rigsrevisionen. Det skriver Avisen.dk.

Rigsrevisionen kritiserer blandt andet kommunerne for at vente for længe med at hive fat i arbejdsgiverne med henblik på at drøfte, hvordan den syge kan beholde sit job.

Det tager nemlig et sted mellem 42 og 79 dage fra første fraværsdag, til kommunen får indkaldt den sygemeldte til den første samtale.

"I over halvdelen af de sager, vi har gennemgået, bliver folk afskediget. Vi kan samtidig se, at der i nogle kommuner går ret lang tid før, de syge indkaldes til opfølgningssamtalerne," siger Henrik Berg Rasmussen, kontorchef i Rigsrevisionen til Avisen.dk.

Undersøgelse vækker forargelse i FOA

Rigsrevisionen vurderer overordnet, at der stadig er "væsentlige udfordringer" på sygedagpengeområdet. Det har netop været underkastet en omfattende reform.

Undersøgelsen vækker forargelse i fagforeningen FOA. Næstformand Mona Striib fortæller, at konklusionerne stemmer med det billede, som FOA's socialrådgivere oplever overalt i landet.

"Kommunerne har skabt et fokus på bundlinjen i økonomien. Perspektivet med at forsøge at fastholde de sygemeldte og i at iværksætte den hjælp, der skal til, så de hurtigt kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, er fuldstændigt forsvundet," siger hun til Avisen.dk.

Rigsrevisionen peger på, at kommunernes egne mål er styret af pengepungen.

Avisen.dk har bedt formanden for arbejdsmarkedsudvalget i KL, Jakob Bundsgaard (S), om at forholde sig til indholdet i Rigsrevisionens beretning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar.

I Købehavn oplyser jobcenterchef Birgitte Rasmussen, at kommunen følger op på effekten af de tiltag, de sætter i værk. Det sker gennem de kontrakter, der bliver indgået med jobcentrene.

"Det kan handle om, hvor mange raskmeldte, vi har. Hvor mange der kommer i beskæftigelse inden for de første år. Hvor stor er andelen af delvist raskmeldte, eller, hvordan arbejder man med den trinvise tilbagemelding til arbejdspladsen," siger hun til Avisen.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere