Greenpeace frifundet i gps-sag

Greenpeace er frifundet for at sætte gps'er på nordsjællandske fiskekuttere for at afsløre ulovlige fiskeri.

Foto: Lorry

Miljøorganisationen Greenpeace er blevet frifundet for at anbringe gps'er på fiskekuttere fra Gilleleje for at afsløre ulovligt fiskeri af torsk.
Gps'erne har leveret beviser til sager om ulovligt fiskeri i Kattegat, som Nordsjællands Politi har brugt til at få foreløbig fire fiskere dømt.
Organisationen og en af dens aktivister var tiltalt for husfredskrænkelse for at gå om bord på fiskekutterne og anbringe gps'erne.
Men det var altså ikke strafbart, fastslog Retten i Helsingør mandag.
- Retten har fastslået, at husfredskrænkelsen ikke var uberettiget, når den vejes op mod de beviser, der blev opsporet, siger anklager Naja Wærness Larsen, Nordsjællands Politi.
Ifølge anklageren kom retten med en meget konkret begrundelse for frifindelsen i netop denne sag.
- Dommeren præciserer, at Greenpeace med dommen ikke har fået carte blanche til husfredskrænkelser. Der er tale om en helt konkret afvejning ud fra sagens omstændigheder, siger Naja Wærness Larsen.
Anklagemyndigheden tager foreløbig dommen til efterretning. Den skal nærlæses, inden der tages stilling til en eventuel anke.
- Vi hæfter os ved, at der med dommen ikke er tale om en glidebane, siger hun.
Greenpeace mistænkte Gilleleje-skippere for at fiske ulovligt efter torsk i et fredet område af Kattegat. Derfor monterede organisationen i 2010 sendere på fem fiskekuttere.
Senderne viste, at fiskerne har været i de forbudte områder. Foreløbig er 4 ud af i alt 10 tiltalte fiskeskippere blevet idømt bøder på op mod 50.000 kroner.
Alle fire sager er anket til Østre Landsret, der skal afgøre dem, inden byretten tager hul på de sidste seks.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik