Forlængelse af coronapas vækker glæde hos vaccineret sygeplejerske, men nervøsiteten nager stadig

Sundhedsstyrelsen ændrede tirsdag perioden for virkningen af coronavaccine fra seks måneder til otte måneder. Og selvom det vækker glæde hos sygeplejerske Nadia Louise Ljungberg, så består nervøsiteten om vaccinens holdbarhed.

32-årige Nadia Louise Ljungberg arbejder som sygeplejerske på Herlev Akutmodtagelse, og som frontpersonale i sundhedssektoren var hun derfor i slutningen af december blandt de første herhjemme, der blev vaccineret mod corona. 

Men som TV 2 Lorry beskrev i sidste uge, havde den tidligere vaccination nu ført til en del usikkerhed for Nadia Louise Ljungberg, da sundhedsmyndighederne ikke havde taget stilling til, hvor længe en vaccine rent faktisk beskyttede mod corona. 

Ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning hed den periode 180 dage, og dermed stod Nadia Louise Ljungberg med to udfordringer: Kunne hun gennemføre sin sommerferie som planlagt, og skulle hun til igen at bekymre sig for at blive smittet i forbindelse med sit arbejde. 

En enorm lettelse

Men i tirsdag meldte Sundhedsstyrelsen så ud, at de forventer immunitet i minimum otte måneder både efter smitte og ved vaccination. Og dermed er sommerferien altså reddet for den 32-årige sygeplejerske, hvilket er en enorm lettelse efter snart halvandet års benhård arbejdsindsats. 

- Min umiddelbare reaktion er, at det er sindssygt fedt, det bliver meldt ud i nogenlunde tid, så jeg og mange af mine kollegaer kan komme på ferie. Der har været så meget overarbejde og ekstravagter, at det eneste, jeg og mine kollegaer har drømt om, har været at få fri, så det er virkelig kærkomment, siger Nadia Louise Ljungberg til TV 2 Lorry. 

Men selvom udsigten til at kunne rejse på ferie har givet et ekstra skud energi, så er den kun to måneder lange forlængelse af vaccinationens forventede virkning også med til at bidrage til den usikkerhed, der også var inden dagens udmelding fra Sundhedsstyrelsen. 

Smittede trods vaccination

- Det er selvfølgelig rart, at jeg kan komme på ferie. Men hvad, der er vigtigere, er, at vi får en vis klarhed om, hvorvidt en manglende dækning af vaccinen vil gøre os sårbare for at blive smittede på arbejdet, siger hun og fremhæver samtidig problematikken med, at flere af hendes kollegaer har oplevet at blive smittet, selvom de har været vaccinerede. 

Og derfor er en sikkerhed omkring vaccinens virkning både vigtig for frontpersonalet i forhold til deres daglige arbejde, men også i forhold til at kunne beskytte sin familie derhjemme. 

Efter Nadia Louise Ljungberg i første omgang fortalte sin historie til TV 2 Lorry, har hun oplevet taknemmelighed hos flere kollegaer for at sætte fokus på problematikken - noget mange slet ikke havde haft tid til at overveje midt i det enorme arbejdspres. 

Endnu manglende viden om corona

Ved dagens udmelding fra Sundhedsstyrelsen, blev det understreget, at der løbende vil være grund til at justere på vurderingen af, hvor lang tid man kan forvente at være immun, hvilket skyldes, at coronavirus stadig i sundhedsmyndighedernes øjne er en ny sygdom. Og derfor er der mange detaljer om sygdommen, og hvordan den påvirker immunforsvaret, der er ukendte.

Nadia Louise Ljungberg anerkender, at det kan være svært at give en mere håndfast melding om vacciners levetid, da der endnu ikke er meget viden på området. 

- Jeg ved godt, at udmeldingerne er nødt til at følge forskningsresultaterne. Men nu håber jeg bare, at der den næste tid kan blive meldt noget mere håndfast ud, så vi kan få lagt en dæmper på usikkerheden og nervøsiteten, siger hun. 

I klippet nedenfor kan du se et tidligere indslag, hvor en mor fortæller om at miste sit barn til corona. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik