For første gang i 1.000 år risikerer kirken at være lukket i påsken

Efter pres fra visse præster og politikere undersøger Kirkeministeren dog i sidste øjeblik, om dørene kan åbnes på en forsvarlig måde.

Uanset om verden har været hærget af pest, kolera, krige eller naturkatastrofer, har kirken holdt stand og gennemført sin vigtigste højtid sammen med sin menighed.

Så hvis mødeforbuddet fra 11. marts fortsætter ind i påsken, vil det på alle måder være historisk.

- Det er første gang i 1.000 år, at vi ikke har kunnet holde vores påskegudstjeneste i kirken. Ud over en kort periode i 1200-tallet, hvor et paveligt dekret angiveligt lukkede kirkerne kortvarigt, har de været åbne gennem alle kriser, krige og pandemier, så folk kunne søge trøst, opmuntring og fred. Det er imod alt i den kristne natur at lukke ned i en krisetid, men det er ekstraordinære omstændigheder, som vi må leve med, siger Erhard Schulte Westenberg, provst i Tryggevælde Provsti, der blandt andet dækker kirkerne på Stevns.

Påskens gudstjenester på video

Folkekirken på Frederiksberg inviterer til videogudstjenester alle påskens helligdage
til normal kirketid kl. 10:30.


TV 2 Lorry viser dem samtidig på Kanalen kl. 10:30 og igen kl. 13.

 

Efterfølgende kan gudstjenesterne ses på tv2lorry.dk/tv

Meget sen udmelding

Mange præster har arbejdet på alternative måder at formidle påskens budskab på under corona-forbuddet af hensyn til alle sikkerhed. Andre er blevet bedt om at holde deres ferie i påsken.

Men nu åbner regeringen op for, at kirkegængere alligevel skal kunne fejre påsken ved påskegudstjenester på "en ansvarlig måde, der er i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger", som det indtil videre formuleres på Kirkeministeriets hjemmeside.

- Det ville være smerteligt, hvis alle kirker skulle holde lukket i påsken uden nogen form for kirkelig markering. Ikke mindst i en alvorlig tid, hvor danskerne i særlig grad søger fællesskaber og mening. Derfor arbejder regeringen nu på en løsning, så vi også i kirken kan fejre påske inden for en ansvarlig ramme, siger kirkeminister Joy Mogensen (A)

quote Jeg er i dialog med folkekirken og sundhedsmyndighederne om, hvordan det kan ske på en god og betryggende måde

Joy Mogensen, Kirkeminister (A)

Ministerens sene udmelding har sat alle i en venteposition.

- Vi må vente og se, hvad den officielle udmelding bliver, og hvordan de praktiske rammer tænkes at skulle være. Vi kommer til at holde gudstjenester uanset hvad. Vi vil synge, bede og høre evangeliet, for det er det afgørende. Så må det praktiske finde sin form, siger Erhard Schulte Westenberg.

Nægter at åbne dørene

Sognepræst Mette Gramstrup fra Kristkirken på Vesterbro kommer ikke til at ændre planer i påsken, uanset hvad politikerene kommer op med. På Facebook skriver hun:

- Mens der ventes på biskoppers og menighedsråds svar på kirkeministerens forsøg på at åbne kirker for påskens gudstjenester, så vil jeg gerne på egne vegne gøre det klart: At så længe vi alle er bedst sikret ved at holde afstand, så deltager jeg IKKE i nogen gudstjeneste på anden måde end via et socialt medie, skriver Mette Gramstrup.

quote Hermed sagt til jer, der følger Kristkirken: Jeg forestår IKKE nogen påskegudstjeneste, men jeg livestreamer Langfredag kl.13.

Mette Gramstrup, Kristikirken, Vesterbro

Mange vil holde sig væk alligevel

Folkekirken på Frederiksberg vil afvente politiernes beslutning, men provst Kirsten Jørgensen tror ikke, at folk vil strømme ud i kirkerne, selv hvis man må mødes i en eller anden form.

- Uanset hvad der kommer af udmelding, så vil mange kirkegængere ikke udsætte sig selv for den fare, det måtte være at komme tæt på andre mennesker i en kirke, siger Kirsten Jørgensen.

Samvær om gudstjenester på video 

Folkekirken på Frederiksberg har i god tid fået optaget de gudstjenester, der knytter sig til påskens fem helligdage og vil lægge dem op på sin facebook-side som planlagt.

quote Vi kan godt være fælles i ånden, når vi sidder helt alene og synger med på en salme og lytter til evangeliet

Kirsten Jørgensen, Provst, Frederiksberg Provsti

Den første videogudstjeneste blev lagt op søndag på Mariæ Bebudelsesdag, og interessen har været stor for at se den.

Blæserkoncert fra kirketårnet

Påskedag byder Godthåbs Kirke på Frederiksberg på blæserkoncert fra tårnet inden højmessen. 

 

Fire blæsere vil spille fra kl. 10 til 10:30.

- Vi oplever i denne tid nye måder at være et fællesskab på. Vi kan godt være fælles i ånden, når vi sidder helt alene og synger med på en salme og lytter til evangeliet. Det er fantastisk at være del af et fællesskab, der deler de samme værdier, uanset hvor på kloden, du er, og hvad dine omstændighder er, siger Kirsten Jørgensen.
 

Temaer for påskens fem gudstjenster

Palmesøndag 5. april 2020
Dagen, hvor folkemængden lagde palmeblade på jorden foran Jesus, da han red ind i Jerusalem på et æsel. Før reformationen velsignede man på palmesøndag palmegrene i kirkerne. Skikken blev ikke bevaret, men palmesøndag er fortsat indledningen til påskeugen og en af kirkens store festdage. 

Skærtorsdag 9. april 2020
Skærtorsdag betyder rene torsdag, fordi Jesus vaskede disciplenes fødder. Det er også dagen for Jesus' sidste måltid med disciplene og dermed også indstiftelsen af nadveren i kirken.

Langfredag 10. april 2020
Langfredag markerer vi, at Jesus blev korsfæstet, døde og blev begravet. Derfor er det en stille og afdæmpet dag i kirken. Alterlysene bliver ikke tændt, og der står ikke friske blomster på alteret.

Påskedag 12. april 2020
Påskedag fejrer vi, at Jesus opstod fra graven. Det er en af kirkens største festdage, hvor kirken ofte bliver pyntet flot, musikken er ekstra festlig og påskeevangeliet giver fornyet håb.

2. påskedag 13. april 2020
2. påskedag fortsætter fejringen af Jesus’ opstandelse. Her fokuserer gudstjenesten især på, at Jesus som den opstandne igen mødte sine disciple og fulgte dem i livet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik