Eksperternes råd: Det kan du bruge de næste 14 dage i corona-krisen på

Store dele af Danmark lukkes ned som følge af regeringens reaktion på spredningen af covid-19. Her er en række eksperters bud på, hvad du kan bruge tiden på. Find rådene længere nede i artiklen.

Den offentlige trafik begrænses, samlingsfriheden begrænses, kulturlivet begrænses, offentlige institutioner, uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner lukkes i 14 dage fra på mandag, og alle private arbejdspladser anbefales at følge trop.

Sådan lød udmeldingen onsdag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Det betyder, at mange er tvunget til at være hjemme.

Men det er ikke uden risiko, lyder det fra Reinhard Stelter, der er professor i idræts- og coaching psykologi ved Københavns Universitet.

- Der er noget, som hedder hyttekuller. Det er en slags kontroltab af livssituationen. Det er det, der kendetegner, det, vi er i nu. Det er når man er bundet af nogle rammer, som man er vant til at befærde sig i.

Vi kan ikke gøre, som vi plejer

- Pludselig bliver man indskrænket i en grad, hvor man ikke kan gøre det, man har lyst til og plejer at gøre. Og det kan føre til reaktioner som trods, frustration og vrede - og så kan det føre til mere voldsomme reaktioner, hvor folk kan gå amok, fordi de ikke kan se, at det her er nødvendigt, siger Reinhard Stelter til TV 2 Lorry.

Han understreger derfor nødvendigheden af at give sig tid til at lave noget af det, man ikke plejer at gøre. På den måde kan man nemlig undgå at blive fanget i hyttekuller.

- Man skal virkelig anstrenge sig og skabe en hyggelig atmosfære og gøre noget af det, man normalt ikke har tid til. Man kan lege med børnene, hvis man er børnefamilie, eller man skal gøre sig umage med at give sig tid til at gøre det, man ikke har haft tid til de seneste måneder eller år.

- Lav særlige og nye opgaver. Sæt dig ned og tænk: ‘hvad har jeg ikke haft tid til de seneste år eller måneder?’. Lav noget, som er meningsfuldt, så man kommer væk fra forestillingen om kontroltab, lyder det fra professoren.

"Så sagt, så gjort", kan man tænke - men måske er det ikke så let endda. Derfor har TV 2 Lorry talt med en række eksperter, som her giver deres bud på, hvad du kan bruge din tid på de næste 14 dage.

Kok: Eric Vildgaard, Restaurant Jordnær, 2 michelinstjerner

Fitnessekspert Marina Aagaard

Rengøringsekspert Louise Grønhøj fra BasicClean.dk

Sprogforsker Janus Mortensen, KU (CIP)

Tech-ekspert David Guldager:

Litteraturredaktør hos Berlingske, Søren Jacobsen Damm

Filmekspert hos Soundvenue, Jacob Ludvigsen

Serieekspert hos Soundvenue, Jacob Ludvigsen

Ekspert i personlig økonomi fra Pengeministeriet, Karsten Engmann Jensen