Dansker stukket ned af nazister i Malmø

Tre fra det højreradikale miljø i Skåne er anholdt for drabsforsøg efter knivoverfald.

Arkivfoto Foto: TV 2 Lorry - arkivfoto

En dansk kvinde var blandt de seks personer, som i weekenden blev stukket ned af højreradikale i Malmø.

Offeret er Charlotte Johannsen, som er forfatter til en bog om det højreradikale miljø i White Pride i Aarhus, skriver Ekstra Bladet. Hun infiltrerede gruppen, og undersøgelsen resulterede i bogen "Forklædt som nazist - en Århushistorie."

Det voldelige overfald skete lørdag nat i det centrale Malmø.

Sammen med andre havde danskeren forinden deltaget i demonstrationen "Ta natten tilbaka", som var et feministisk arrangement i anledningen af 8. marts.

De højreradikale var i en anden gruppe, der ifølge sydsvenskan.se blandt andet havde været ude for at sætte klistermærker op for Svenskernes Parti.

Tre anholdt og en fjerde i kikkerten

På Kristianstadsgatan blev der kastet med flasker, har politiet oplyst, og begge grupper har fortalt, at de blev angrebet af modstanderne.

To af ofrene for knivstikkeriet blev opereret mandag, og den enes tilstand beskrives som alvorlig.

Sidstnævnte, Showan Shattak, er aktiv i miljøet omkring fodboldklubben Malmö FF og har været med til at grundlægge "Fodbold mod homofobi".

Tre mistænkte gerningsmænd er blevet anholdt for drabsforsøg, og en fjerde skal også være i kikkerten, skriver sydsvenskan.se.

Chefen for den svenske efterretningstjeneste Säpo skal afgive forklaring for Riksdagens retsudvalg på grund af overfaldet.

Udvalgets formand er stærkt bekymret for udviklingen, siger han ifølge

det svenske nyhedsbureau TT.

- Jeg vil ikke blande mig i politiefterforskningen, men jeg ser signaler på, at ekstreme grupper på højrefløjen er mere organiserede og er parate til at udføre direkte angreb, siger formanden, Morgen Johansson.

- Man kan ikke udelukke, at der findes en svensk Anders Breivik i disse grupper, siger formanden.

I Danmark siger folketingsmedlem Nicolai Villumsen fra Enhedslisten, at han frygter, at radikaliseringen af højreradikale miljøer vil sprede til Danmark. Derfor stiller han spørgsmål til justitsministeren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik