Danmarks mindste museum lukker

I over et år har landets mindste museum, som det blev kåret til ved åbningen for snart 20 år siden, nemlig Tikøb Frysehus, været lukket for offentligheden. Murstensbygningen fra 1950 er angrebet af fugt og skimmelsvamp og lider under, at byens museumsvæsen ikke har penge til at renovere det, skriver Helsingør Dagblad.

Og frysehusets dage som egentligt museum med skiftende udstillinger er ved at være talte.
Den gruppe af lokale medborgere i Tikøb som i sin tid indvilgede i at drive museet og sørge for udstillinger i det lille rum, har for længst nedlagt udstillingsaktiviteterne.
Selv om en af Helsingør Bymuseums voluntører, Ede Forchhammer, som er genbo til frysehuset på Søgårdsvej, faktisk har arrangeret fire udstillinger i frysehuset siden hun i 2006 påtog sig opgaven med at få noget brugbart ud af museet, så har den centrale museumsledelse i Helsingør nu besluttet sig for at opgive driften af huset som museum i traditionel forstand.
I stedet skal føre huset tilbage til det, frysehuset var engang - nemlig frysehus.
Det var her, de lokale opbevarede deres fordærvelige fødevarer i en tid, da langt fra alle hjem havde egen fryser.
- Dermed bliver frysehuset til et lokalhistorisk museum i sig selv. Med frysekummerne og den øvrige indretning, som huset havde dengang, det betød noget for lokalbefolkningen, siger museumsinspektør Lone Hvass fra Helsingør Bymuseum.
- Men det koster også penge og vi har ikke fem flade øre. At søge fonde om noget som helst i disse dage er omsonst, men vi håber der kan skabes et økonomisk grundlag for at få genrejst frysehuset når vi lancerer planerne, siger museumsinspektøren.
Hvor mange mennesker der har benyttet sig af lejligheden til at tage et kig på den sidste udstilling om bedstefars tid inden huset blev lukket, er uvist.
Antallet af besøgende bliver ikke talt. Gæster går simpelthen ind ad døren og kigger. En automatisk låseanordning sørger for at frysehuset er åbent i dagtimerne.
Ifølge Ede Forchhammer, så har der faktisk været en vis interesse for at kigge ind i bygningen.
- Jeg har for eksempel tit set at kunder med et ærinde på Tikøb Mølle benytter lejligheden til at gå ind i huset, når de nu var der alligevel, siger Ede Forchhammer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

Usædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere