Brorson-præst afsløret i ny usandhed

Beskyldninger fra Brorson-præst Per Ramsdal om, at betjente skulle have slået en 23-årig irakisk flygtning med knippel ived øret, da irakerne blev kørt med bus væk fra kirken efter politiets rydning, falder nu til jorden.

Den 23-årige flygtning Halo Kheder Karim fortæller - via sin advokat Tyge Trier - at han fik slag med en knippel hen over hovedet, så hans ene trommehinde blev sprængt og der løb væske ud af øret.
Men B.T. skriver tirsdag, at den unge iraker taler direkte usandt.
Politiets egne optagelser fra Brorsons Kirke viser nemlig, at Halo Kheder Karim, allerede da politiet kommer ind i kirken kl. 01.05 natten til torsdag den 13. august har væske løbende ud af sit øre. I løbet af den 60 minutters lange optagelse gnider han sig i alt fire gange i øret og kigger bagefter på sine fingre. Sidste gang er klokken 01.50, hvos han ses helt oppe ved alteret, hvor han folder et stykke papir, propper det ind i øret og tørrer det. Bagefter tager han det ud, og fjerner snavs og væske fra papiret med to fingre.
Professor dr. med. Christian Brahe Pedersen, der er overlæge ved øreafdelingen på Århus Universitetshospital og har skrevet lærebøger om øre- næse og halssygdomme, afviser, at irakerens øreproblemer kan stamme fra knippelslag.
»Det er helt usandsynligt, at der skulle komme pus ud af øret efter et slag. Det mest sandsynlige er, at manden har mellemørebetændelse. Det er meget udbredt i tredje verdens lande. Og det passer også med jeres oplysninger om, at han har gået og kløet sig i øret, inden han kommer ind i politibussen,« siger Christian Brahe Pedersen.
Fængselsinspektør Lars Skjødt Vinther fra Kriminalforsorgens institution Ellebæk, hvor irakerne tilbageholdes, var tilstede, da Halo Kheder Karim ankom til fængslet sammen med de andre irakere.
»Jeg kunne ikke se, at han havde fået noget slag og der var ikke noget blod. Men i løbet af fredag nat klagede han over smerter over det ene øre, så vi kørte ham på skadestuen, hvor han blev tilset og fik bandage om øret,« siger han.
Brorson-præst Per Ramsdal sagde søndag til pressen, at og "én iraker har stadig problemer med hørelsen som følge af slag på øret" og han har beskrevet mødet med irakerne med følgende ord: "Jeg kunne se, at der var et eller andet galt med det øre. Jeg var der en uge efter anholdelsen, hvor der stadig løb pus eller væske ud af øret. Den pågældende iraker klager desuden over, at han har svært ved at høre."
I Københavns Politi tager chefpolitiinspektør Per Larsen klagen med fuldstændig ro.
»Alt forløb fredeligt i bussen. Vi har ingen meldinger om, at der er blevet slået på nogen der. Men det er klart, at hvis der kommer en klage, bliver den overgivet til statsadvokaten og undersøgt. Og betjentene, der var i bussen, vil blive udspurgt om det. Men vi var meget opmærksomme på at fare med lempe overfor asylsøgerne. Og det er jo bl.a. derfor, det tager så lang tid inde i kirken, at demonstranterne får god til til at samle sig foran kirken,« siger Per Larsen.
B.T. henvendte sig i går til Halo Kheder Karim i hans celle i Ellebæk, men efter en tænkepause, hvor han rådførte sig med de andre irakere afslog han at svare på spørgsmål.

Af thomas nørmark krog og andreas karker
S
ognepræst Per Ramsdal bliver nu taget i nye usandheder.
Ramsdal sagde søndag - da det blev afsløret, at hans påstande om, at politiet stormede kirken iført kampuniform med visir og hjelme var usande - at politiet til gengæld havde angrebet irakiske flygtninge, da de blev kørt i politiets bus fra kirken til fængslet.
Efter at have besøgt irakerne i fængslet i Ellebæk ved Sandholm-lejren i Norsjælland hævder præsten, at én iraker stadig har problemer med hørelsen som følge af slag på øret.
»Jeg kunne se, at der var et eller andet galt med det øre. Jeg var der en uge efter anholdelsen, hvor der stadig løb pus eller væske ud af øret. Den pågældende iraker klager desuden over, at han har svært ved at høre,« sagde præsten til Jyllands-Posten i søndags.
B.T. kan i dag afsløre, at den pågældende iraker, den 23-årige Halo Kheder Karim, havde pus og væske løbene ud af sit øre allerede, da politiet kom ind i kirken om natten.
Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard mener, at præsten endnu en gang sender en løgn om politiet ud i offentligheden.
»Jeg synes snart, at biskoppen må tage affære. Det er en meget alvorlig sag, at en præst igen og igen politiserer og lyver om, hvad der skete den nat,« siger Pia Kjærsgaard, der nu vil have kirkeminister Birthe Rønn Hornbech til at kræve en redegørelse fra biskoppen.
»Jeg vil se, hvad biskoppen mener om den måde Per Ramsdal som præst omgår sandheden, og jeg vil rigtig gerne vide, hvad præsten selv har forklaret til biskoppen om politiets aktion,« siger hun.
Per Ramsdal holdt i går fri og ønskede ikke at tale med B.T.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere