Barnløse par får svenske æg

Fem barnløse danske par står på tur for at få doneret æg i Sverige. I Skåne er køerne blevet sløjfet siden godtgørelsen til ægdonorer blev sat op fra 3.000 til 11.000 svenske kroner.

Foto: TV2/ Lorry

Siden foråret har Region Hovedstaden og Region Skåne kørt et samarbejdsprojekt inden for behandling af barnløshed. Det indebærer, at patienter får hjælp på den anden side af sundet, når der er større muligheder der.

En af konsekvenserne er, at fem danske par har fået en henvisning til behandling med svenske ægdonationer.

- Flere donatorer har tilmeldt sig, så vi har først og fremmest kunnet fjerne køen for de svenske par. Men samarbejdsaftalen har også gjort at vi bl.a. kan hjælpe danske par, som har brug for donoræg, for der er lange ventetider i Danmark også, siger Aleksander Giwercman, professor og virksomhedschef ved Reproduktionsmedicinsk centrum på Skånes universitetssygehus.

I løbet af et år regner han med, at ca. 25 par ialt får henvisning til ægdonation.

Den forhøjede godtgørelse til ægdonorer er på forsøgsbasis et år, ti log med 31. Maj, men Aleksander Giwercman håber det bliver permanent.

- Noget som kan gøre os urolige er om flere vil donere æg af økonomiske årsager, f.eks. hvis de er arbejdsløse, men det har vi ikke set nogen tegn på, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik