Allan, Anita og Mikkel holder hjulene i gang, mens vi andre holder jul

Når juleroen sænker sig i de danske hjem, er det ikke alle, der holder fri. TV 2 Lorry har talt med tre mennesker, der går på arbejde, når vi andre danser om juletræet.

Juleaftensdag er for mange af os en dag fyldt med traditioner. 

Vi går til julegudstjeneste, ser Disneys Juleshow, spiser den store julemiddag, danser om træet og slutter måske dagen med jagten på mandlen i risalamanden. 

Men mens de fleste gennemfører deres tjekliste over juletraditioner, så er der fortsat mennesker, der holder hjulene i gang. 

Og her er det altså ikke julemanden, vi tænker på.

Det er derimod dem, der står klar og sørger for, at vi kan komme hjem til jul eller få hjælp, hvis vi kommer galt afsted.

De fleste af os er sikkert klar over, at blandt andet plejepersonale, politi og hospitalsansatte er på arbejde juleaften.

Det er der dog også en masse andre mennesker, der er på arbejde - nogle måske i funktioner, som du normalt ikke lige tænker over. 

Nedenfor kan du møde Anita, Allan og Mikkel, som alle skal arbejde i dag.

Anita Madsen, vagthavende ved flyttefirmaet 3x34

Når klokken slår 07.00 juleaftensdag, sætter Anita Madsen sig i stolen som vagthavende ved flyttefirmaet 3x34’s hovedecentral i Taastrup.

Her har hun den koordinerende rolle. Hun tager imod opkald fra kunderne og sørger for, at opgaverne bliver fordelt, så kunderne får den rette hjælp til at få løst deres opgave.

Selvom der er mere stille end normalt, så er der opgaver, der skal løses med hjælp for flyttemænd og -kvinder den 24. december. 

quote Det kan også være en købmand, der har åbent og pludselig mangler fløde, smør eller flæskesteg.

Anita Madsen, vagthavende ved flyttefirmaet 3x34

Ofte udspringer af opgaverne af, at folk ikke har gennemtænkt deres juleaften, forklarer Anita Madsen.

- Nogle gange går det op for dem, at de skal have 16 gæster til juleaften og ikke har plads. Så skal vi hjælpe med at flytte borde og klapstole. Det kan også være nogen, der skal give en cykel eller anden større gave i julegave, og har glemt, at de ikke selv kan have den med, siger hun til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Det kan også være en købmand, der har åbent og pludselig mangler fløde, smør eller flæskesteg. Så hjælper vi med at flytte varer fra en butik til en anden.

Det er langt fra første gang, at Anita Madsen skal arbejde juleaften. I år slutter hendes vagt klokken 19.00, derfor tager hun hele vagten fra centralen. Men før i tiden havde 3x34 døgnservice juleaftensdag, og derfor tog hun typisk første del af vagten på centralen og den anden halvdel hjemmefra.

Men med den kortere åbningstid er der også særligt en slags opgave, som fylder væsentligt mindre.

- Sidst på aftenen kunne det være, folk der var blevet uvenner og ville flytte hjemmefra. Men fordi vi lukker klokken 19.00, så oplever vi det ikke så meget længere, forklarer hun.

En slags opkald, er hun dog ikke sluppet af med igennem tiderne.

- Der er rigtig mange opkald, fordi folk tror, vi er taxa, eller ældre mennesker, der tror, de kan bestille en flextrafik. Så sender jeg dem naturligvis videre, siger Anita Madsen.

Allan Buchball Techt, koblingsleder ved Banedanmark

Togene er for mange af os det primære transportmiddel, når vi skal til og fra jul. Og en af dem vi kan takke for, at det kan lade sig gøre, er Allan Buchball Techt.

Han er nemlig koblingsleder hos Banedanmark. Her er hans primære opgave at overvåge kørestrømmen til fjernbanen og gribe ind, hvis der sker noget, der kan påvirke kørslen som eksempelvis en nedfalden køreledning eller en personpåkørsel.

Lørdag skal han for første gang arbejde en juleaften. Det har han dog haft lang tid til at forberede sig på.

- Vi trak lod om, hvem der skal have juleturen på et seminar tilbage i 2014. Så både jeg og mine børn har vidst det i otte år. Nu har man vagt juleaften hvert niende år, siger Allan Buchball Techt til TV 2 Lorry og konkluderer, at næste gang han skal arbejde en juleaften derfor bliver i 2031.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

321291885_2913410795620730_1224120210557889161_n
Foto: Banedanmark

Han håber, at dagen kommer til at forløbe ukompliceret. 

- Det er svært på forkant at vide, hvad der kommer til at ske. Det er ligesom en brandmand ikke ved, om der opstår brand. Jeg skal overvåge og være til stede, hvis der sker noget, så skal jeg gribe ind, forklarer han.

Og selvom hans juleaften i år bliver anderledes, så bliver der alligevel julestemning på kørestrømscentralen. Udover hans kollega, der også er på vagt, så kigger en af hans sønner nemlig forbi.

- Det er planen, at der kommer til at være almindelig julemad med flæskesteg og and, og både brune og hvide kartofler. Men det kræver selvfølgelig, at tjenesten tillader det.

- Jeg tager også en juletrøje på, og måske en nissehue, hvis humøret er til det. 

Mikkel Rosenfeldt, låsesmed ved Mejlshede Gruppen 

Lige som alle andre dage på året, så sker det også, at folk smækker sig ude eller indbrudstyvene sniger sig ind. 

Og det mærker man blandt andet hos låsesmedsvirksomheden Mejlshede Gruppen, der derfor ikke kan give alle sine medarbejdere fri juleaften.

På en normal hverdag har man mellem 25 og 30 låsesmede på arbejde, men juleaftensdag er der blot tale om en enkelt.

Og i år tilfalder den vagt Mikkel Rosenfeldt, der for første gang skal have vagttelefonen med hjem juleaften.

- Jeg er hjemme, og så går vores telefon direkte over til mig. Så tager jeg imod opkald og trækker i arbejdstøjet, hvis det bliver nødvendigt. Hvis den ikke ringer, bliver det en almindelig juleaften, og hvis telefonerne ringer, så må jeg gå, siger Mikkel Rosenfeldt til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mikkel Rosenfeldt er låsesmed og han kan til enhver tid blive kaldt på arbejde juleaften.
Mikkel Rosenfeldt er låsesmed og han kan til enhver tid blive kaldt på arbejde juleaften.
Foto: Privatfoto


Han kan se frem til at bemande vagttelefonen i en vaskeægte maratonvagt fra klokken 10.00 lørdag formiddag og frem til middag næste dag.

Mikkel Rosenfeldt har tidligere arbejdet en 1. juledag. Han forklarer, at han oplever, at folk er mere generøse i helligedagene, men at der derudover ikke er den store forskel på at servicere kunderne.

Til gengæld forventer han, at særligt én opgave kommer til at fylde meget juleaften.

- Jeg forbereder mig på at komme ud til flere indbrud end oplukninger. Så jeg forventer at skulle lappe nogle dørkarme, fordi det netop er den tid på året, hvor der er forhøjet antal indbrud, siger Mikkel Rosenfeldt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik