Årets juletrafik bliver meget anderledes: Allerede færre på vejene

Jul er højtid for kødannelse på vejene, men allerede nu er der færre biler på vejene end normalt på denne tid, siger Vejdirektoratet.

Coronavirus eller ej, så er jul lig med højere rejseaktivitet, og dem, der er så heldige at være velsignet med negativt testsvar, vil formentlig rejse ud i landet for at holde jul hos venner og familie.

Men allerede nu kan Vejdirektoratet se, at antallet af personbiler på vejene er mærkbart lavere end normalt, og det vidner om, at danskerne imødekommer myndighedernes opfordring om at begrænse rejser denne jul.

quote På Hillerød Motorvejen er der et nødspor, vi plejer at åbne om morgenen i myldretiden, og det har været ikke nødvendigt de sidste tre-fire dage

Jakob Riis-Petersen, vagthavende ved Vejdirektoratets trafikcenter

- Der er allerede færre ude at køre. Normalt kan vi se kødannelse på forskellige strækninger i landet, men efter de sidste stramninger er der færre biler, siger Jakob Riis-Petersen, som er vagthavende ved Vejdirektoratets trafikcenter.

Et godt eksempel på, at Vejdirektoratet oplever mindre trafik, giver han også:

- På Hillerød Motorvejen er der et nødspor, vi plejer at åbne om morgenen i myldretiden, og det har været ikke nødvendigt de sidste tre-fire dage, forklarer han.

Ifølge Vejdirektoratet er der en chance for, at trafikken vil være mere spredt, fordi flere muligvis er gået tidligere på juleferie i år.

Når det er sagt, forventer Vejdirektoratet alligevel, at der vil være tættere trafik på lillejuleaftensdag mellem kl. 11.00 og klokken 14.00, samt 2. juledag mellem 10.00 og 14.00, som er højtidens traditionelt største rejsedag.

Det er derfor Vejdirektoratets anbefaling, at man så vidt muligt undlader at køre i det tidsrum.

Her er de travleste dage i juletrafikken.
Her er de travleste dage i juletrafikken.
Foto: Vejdirektoratet.


Langt færre med togene

Juletrafikken bevæger sig typisk fra hovedstadsområdet mod Jylland, og de, der ikke har en bil, springer på et tog og tager turen over Fyn med DSB.

Normalt er juledagene da også DSB's travleste, men i år er alting - også togtrafikken - anerledes.

Tony Bispeskov, der er informationschef for DSB, siger til TV 2, at DSB i øjeblikket har halvt så mange passagerer som normalt.

Ligeledes fortalte DSB tirsdag, at 20.000 allerede har bedt om at få refunderet togbilletter alene i december.

Efter regeringens seneste anbefalinger og tiltag, har DSB midlertidige regler for refundering, der blandt andet indebærer, at standardbilletter og Orangebilletter kan refunderes gebyrfrit.

Transportminister: Det er rigtig positivt

Ifølge transportministeren er det positivt, at færre danskere bevæger sig rundt i landet for tiden.

- Det er rigtig positivt, at danskerne passer på sig selv og hinanden ved at undgå rejser, når de kan. Det betyder også, at dem, der skal hjem til familien frem for at holde jul alene, rent faktisk kan rejse med god plads og tryghed. Jeg er glad for, at vi kan holde hele den kollektive trafik i gang for dem, der har en samfundskritisk funktion og for dem, der ikke har en bil selv, som for eksempel studerende, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Ifølge Transport- og Boligministeriet har uge 51 budt på 26.000 aflysninger af togbilletter, mens tallet var 24.000 ugen før.

Ministeriet meddeler samtidig, at tendensen er lige så klar for personbiler og busser. I uge 51 skete der et fald i personbiltrafikken på 32 procent i forhold til 2019 mod 29 procent ugen før. For bustrafikken viste uge 51 et fald på 76 procent. Lastbiltrafikken lå derimod i uge 51 5,6 procent over 2019.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik