40.000 københavnere skal koge vandet

Vandforureningen falder kraftigt og kun et mindre område i København bør nu koge drikkevandet.

Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Vandalarmen i København er ikke helt afblæst. Men lørdag blev antallet af berørte københavnere stærkt reduceret, og vandforureningen rammer således 40.000 mennesker. Kilden til forureningen er dog endnu ikke fundet.

Anbefalingen om at koge vandet blev udsendt fredag aften, og det resulterede straks i en sand hamstringsbølge efter vand på plastflasker.
Det førte igen til, at butikskæderne fik iværksat en konvoj af lastbiler til hovedstaden med massevis af paller med frisk vand fra Jylland og fjernlagre på Sjælland.

De færreste i København kom dog til at mangle vand, og resultaterne af 24 vandprøver fra Københavns energi viste lørdag eftermiddag, at det fremover kun er dele af Nørrebro og indre by i København, at kogeanbefalingen opretholdes.

Det drejer sig om et område afgrænset af Tagensvej, Jagtvej, Åboulevarden og Nørre Farimagsgade.
Her bor der knap 40.000 mennesker, og det er et meget mindre end det område, som alarmen ramte fredag, oplyser Marie Scott Poulsen fra Københavns Kommune.
Hun kan ikke sige, hvor mange mennesker, den første alarm omfattede.

Men de mange hundrede tusinde mennesker blev alarmeret via beredskabsmeddelelser i radio og en massiv mediedækning lige før aftensmaden fredag.
Rigshospitalet med 1000 sengepladser åndede lettet op med beskeden om, at hospitalet ligger på den "rigtige" side af Tagensvej.
I første omgang omfattede kodeanbefalingen også Østerbro, Brønshøj, Tingbjerg, Husum, Bispebjerg, Vanløse, Frederiksberg, indre by og Christianshavn.

Smittekilden til forureningen med e. coli bakterier er endnu ikke fundet. Men de underjordiske vandbeholdere, som har været anset som en mulige kilde, kan nu udelukkes.
Der er tale om en lokal forurening på Nørrebro, siger Astrid Skotte fra Københavns Energi.

Indholdet af bakterier i de seneste prøver er faldet markant.
- De første prøver viste 34 bakterier per 100 milliliter vand. Nu er det samme tal faldet til en eller to bakterier, sagde Astrid Skotte lørdag.
Nu skylles vandrørene igennem, og der ventes svar på nye prøver af vandkvaliteten søndag eftermiddag.

Københavns Kommune er klar til fortsat at køre vand ud til plejehjem i det berørte område, det drejer sig blandt andet om De Gamles By.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik