10 tegn på, din pårørende måske er dement

Mange tusind mennesker i hovedstadsområdet har demens, og i fremtiden bliver det endnu flere, fordi der kommer flere ældre. Hvis du er i tvivl om, om din pårørende har brug for hjælp, kan du se faresignalerne her.

I hovedstadsområdet har 28.000 mennesker fået konstateret demens, men der er formentlig langt flere, der lider af en demenssygdom, men som ikke har fået stillet en diagnose. 

Det er ellers vigtigt at få stillet diagnosen, hvis man skal blive ved med at have et godt liv som dement.

Man risikerer nemlig at skræmme folk væk, hvis de ikke ved, hvorfor man opfører sig underligt, og noget af det vigtigste for at bevare et godt liv, hvis man bliver dement, er at holde fast i ens omgangskreds, siger professor og overlæge Gunhild Waldemar, der er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. 

- Det er vigtigt, at man får en afklaring tidligt i forløbet, om hvad det er, der er galt og hvorfor, som man så også kan viderebringe til sine venner, bekendte og familie, så der ikke sker det, at de trækker sig væk og måske aldrig kommer tilbage. 

Og det kan godt være, de skal have lidt hjælp til at indse, at de skal en tur til lægen. For selvom de fleste demente godt kan mærke, der er noget galt, har de pårørende tit lettere ved at se det.

- Mange mennesker med demens har ikke selv den fulde indsigt i, hvad der er galt, og hvor meget der er galt, siger hun.

Flere vil få demens

I fremtiden vil der være endnu flere, der skal kæmpe med demens. Det skyldes, at der kommer flere ældre.

Nationalt Videnscenter for Demens forventer, at der alene i Lorrylands 34 kommuner vil være cirka 48.000 demensramte i 2040. 

Gunhild Waldemar er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. Her svarer hun på, om samfundet er gearet til, at der fremover kommer langt flere demente borgere.  

Ti tegn på demens

Herunder kan du se hvilke ti ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil vide, om der er risiko for, at din far, kone eller ven er dement.

Det er Nationalt Videnscenter for Demens, der har oplistet de ti punkter på deres hjemmeside.

De understreger, at dine pårørende ikke nødvendigvis er demente, hvis de passer på nogle af punkterne, men hvis problemerne bliver værre eller opstår oftere end tidligere, så er det en god ide, at få dem til lægen.

1. Glemsomhed

2. Kan ikke udføre velkendte opgaver

3. Problemer med at finde ord

4. Forvirring i forhold til tid og sted

5. Svigtende dømmekraft

6. Problemer med at tænke abstrakt

7. Svært ved at finde ting

8. Forandringer i humør og adfærd

9. Ændringer i personlighed

10. Mangel på initiativ

Gunhild Waldemar er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. Her svarer hun på, om det er realistisk, at det fremover bliver muligt at forebygge eller kurere demens.