10 tegn på, din pårørende måske er dement

Mange tusind mennesker i hovedstadsområdet har demens, og i fremtiden bliver det endnu flere, fordi der kommer flere ældre. Hvis du er i tvivl om, om din pårørende har brug for hjælp, kan du se faresignalerne her.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

I hovedstadsområdet har 28.000 mennesker fået konstateret demens, men der er formentlig langt flere, der lider af en demenssygdom, men som ikke har fået stillet en diagnose. 

Det er ellers vigtigt at få stillet diagnosen, hvis man skal blive ved med at have et godt liv som dement.

Man risikerer nemlig at skræmme folk væk, hvis de ikke ved, hvorfor man opfører sig underligt, og noget af det vigtigste for at bevare et godt liv, hvis man bliver dement, er at holde fast i ens omgangskreds, siger professor og overlæge Gunhild Waldemar, der er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. 

- Det er vigtigt, at man får en afklaring tidligt i forløbet, om hvad det er, der er galt og hvorfor, som man så også kan viderebringe til sine venner, bekendte og familie, så der ikke sker det, at de trækker sig væk og måske aldrig kommer tilbage. 

Og det kan godt være, de skal have lidt hjælp til at indse, at de skal en tur til lægen. For selvom de fleste demente godt kan mærke, der er noget galt, har de pårørende tit lettere ved at se det.

- Mange mennesker med demens har ikke selv den fulde indsigt i, hvad der er galt, og hvor meget der er galt, siger hun.

Flere vil få demens

I fremtiden vil der være endnu flere, der skal kæmpe med demens. Det skyldes, at der kommer flere ældre.

Nationalt Videnscenter for Demens forventer, at der alene i Lorrylands 34 kommuner vil være cirka 48.000 demensramte i 2040. 

00:30

Gunhild Waldemar er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. Her svarer hun på, om samfundet er gearet til, at der fremover kommer langt flere demente borgere.  

Luk video

Ti tegn på demens

Herunder kan du se hvilke ti ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil vide, om der er risiko for, at din far, kone eller ven er dement.

Det er Nationalt Videnscenter for Demens, der har oplistet de ti punkter på deres hjemmeside.

De understreger, at dine pårørende ikke nødvendigvis er demente, hvis de passer på nogle af punkterne, men hvis problemerne bliver værre eller opstår oftere end tidligere, så er det en god ide, at få dem til lægen.

1. Glemsomhed

Hvis de for eksempel ofte skal spørge om det samme flere gange eller tit glemmer noget, de lige har lært, skal man være opmærksom.

2. Kan ikke udføre velkendte opgaver

Det er problematisk, hvis de for eksempel ikke kan følge en opskrift, de ellers har brugt mange gange tidligere.

3. Problemer med at finde ord

Det er ikke unormalt, hvis de en gang i mellem har svært ved at finde det rigtige ord. Det er til gengæld ikke godt, hvis de går i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan de kommer videre, eller kalder ting noget helt forkert - for eksempel siger 'viserklokke' i stedet for 'ur'.

4. Forvirring i forhold til tid og sted

Det er problematisk, hvis de ikke ved, om det er forår eller efterår, eller glemmer, hvor de er, og hvordan de kom derhen. Til gengæld er det ikke et problem, hvis de en sjælden gang glemmer, hvilken ugedag det er.

5. Svigtende dømmekraft

Eksempler kan være, hvis de tager sandaler på om vinteren eller ofte lader sig overtale til at købe ting, de på ingen måde har brug for eller penge til.

6. Problemer med at tænke abstrakt

De har så svært ved at forstå ordsprog, at de for eksempel tror, musene bogstavelig talt danser rundt på spisebordet, når katten er udenfor, fordi de hører nogen sige: "Når katten er ude, danser musene på bordet".

7. Svært ved at finde ting

Hvis de ofte lægger bilnøglerne i køleskabet og derefter anklager andre for at have stjålet dem, skal man opmærksom.

8. Forandringer i humør og adfærd

Hvis de tit taber fatningen, bliver mistænksomme, bange, vrede eller forvirrede helt uden grund, så kan det være et faresignal. Det betyder dog ikke, at man ikke kan have en dårlig dag uden at være dement.

9. Ændringer i personlighed

Hvis de begynder at sige alt, de tænker, uden at tage hensyn til andres følelser, så kan det være et tegn på demens og ikke bare almindelig uforskammethed

10. Mangel på initiativ

Vær opmærksom, hvis de ofte trækker sig fra fritidsaktiviteter,og sociale sammenkomster, de ellers plejede at gå op i.   Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.
00:23

Gunhild Waldemar er leder af Nationalt Videnscenter for Demens. Her svarer hun på, om det er realistisk, at det fremover bliver muligt at forebygge eller kurere demens. 

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik