København: Regeringen bør betale for terrorsikring

Sammen med tre af Danmarks største byer stiller København nu krav om, at regeringen tager økonomisk ansvar for terrorsikringen af byerne.

Foto: Linda Kastrup - Scanpix

Det er dyrt at terrorsikre en by som København - og det risikerer at ramme kernevelfærden og bremse byggeri af eksempelvis børnehaver og skoler.

Truslen om terror er åbenlyst et nationalt sikkerhedsspørgsmål.

Frank Jensen, overborgmester, København, Soc.dem.

Sådan lyder advarslen fra overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., som sammen med borgmestrene i Aalborg, Aarhus og Odense nu stiller krav om, at staten finder finansieringen til terrorsikring af de danske byer.

Det skriver Jyllands-Posten. 

Læs også Forslag: Solide kunstværker og statuer som terrorsikring

- Truslen om terror er åbenlyst et nationalt sikkerhedsspørgsmål, som det er besynderligt, hvis regeringen ikke vil være med til at løfte ansvaret for, siger Frank Jensen til Jyllands-Posten. 

Trecifret millionregning

På baggrund af anbefalinger fra PET og politiet må København og de andre byer bruge millioner på sikring af eksempelvis gågader og øget sikkerhed ved større begivenheder, efter der har været en række terrorangreb i Europa.

I København løber det op i en trecifret millionregning.  

Læs også Københavns terrorsikring kan blive permanent

Vil have finansiering fra staten

Frank Jensen presser med sine borgmester-kollegaer på for, at regeringen tager kommunernes merudgifter til terrorsikring op i forhandlingerne om næste års finanslov.

Noget, som formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, støtter. Han frygter, at terrorsikring strander i en pengestrid mellem stat og kommuner.

De Konservatives retsordfører Naser Khader betragter også terrorsikring som en "tvungen national opgave."

00:51

Et af tiltagene for at terrorsikre København har fået blomster og bænke på. 

Luk video

 Anlægsloft sætter grænser

Ud over øgede udgifter er det et problem for borgmestrene, at terrorsikringen er omfattet af det såkaldte anlægsloft, som sætter grænser for, hvor mange penge kommunerne må bruge på byggeri.

Men finansminister Kristian Jensen, Venstre, påpeger, at anlægsloftet for 2018 allerede er hævet, og at kommunerne kan investere i terrorsikring for de midler: 

Læs også Venstre vil ikke betale terrorsikring for gadefest

- Kommunerne må selv vælge, hvordan de vil prioritere de penge, der er lavet en aftale om, siger han til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, kalder det dog "urimeligt", at regeringen afviser at fritage terrorsikringen for anlægsloftet. Hun foreslår en pulje, hvorfra kommunerne kan søge midler til terrorsikring.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik