En ud af fem vælgere debuterer til kommunalvalget

​Ved kommunalvalget har hver femte vælger aldrig stemt i den kommune, de nu skal stemme i. På Frederiksberg er hver femte vælger debutant - og det kan få betydning for valgresultatet, vurderer forsker.

Statsministerfruen Solrún Løkke Rasmussen var en af dem, der debuterede ved sidste valg i 2013 - hvor hun sammen med sin mand, lars Løkke Rasmussen, stemte på Nyboder Skole i København. Foto: Jens Nørgaard Larsen

For næsten 20 procent af alle vælgere – over 900.000 personer på landsplan – bliver kommunalvalget dem første gang, de stemmer i den kommune, de bor i. Det viser en analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum, som bygger på data fra Danmarks Statistik.

Blandt de nye vælgere er 55 procent tilflyttere fra en anden kommune, mens 29 procent er vaskeægte førstegangsvælgere, idet de er fyldt 18 år siden sidste kommunalvalg i 2013. De resterende 16 procent er indvandrere, der har boet i Danmark i mindst tre år og derfor har opnået kommunal valgret.

Særligt gruppen af tilflyttere er interessant, mener valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

00:52

Kort nyt.

Luk video

Læs også Valgkamp: Amager Fælled bliver en slagmark

K-kandidat: Må begynde på en frisk

- Det er en gruppe, der skal ud og finde sit parti og sin kandidat. De er søgende i det politiske landskab. Det er en gruppe, politikerne burde have meget stor interesse for, fordi de er ude og at søge informationer modsat størstedelen af vælgerne, der jo stemmer på det parti, de stemte på ved sidste valg, siger han til TV 2 Lorry.

Blandt alle landets kommuner er det Frederiksberg, der med 33,9 procent har den største andel af nye vælgere. Det er noget, Simon Aggesen, der siden 2009 har været konservativt medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse, tænker over i sin valgkamp.

- Jeg kan ikke antage, at de mennesker, der stemte på mig ved sidste valg, stadig bor i kommunen. Min grundantagelse er, at jeg skal starte forfra. Selvfølgelig vil der være nogle, der kan huske mig, men udgangspunktet for min valgkamp er, at jeg er en ny kandidat for alle, siger Simon Aggesen til Momentum.

Læs også Uro hos Nye Borgelige i Hillerød: Spidskandidat går i vrede

 

03:29 Luk video

Kan være afgørende

Og det gør han og de andre kandidater til kommunalbestyrelsen i den lille, befolkningstætte hovedstadskommune klogt i, mener Kasper Møller Hansen.

- Det kan være fuldstændig afgørende, at man får fat i de nye vælgere. Det er et spørgsmål om at politikerne kommer ud på gader og stræder og når tilflytterne. Politikerne skal være klar over, at tilflytterne ikke kender kommunen ind og ud – og at de ikke ved, hvem der har gjort hvad de sidste ti år, siger han.

Ifølge Kasper Møller Hansen er der en tendens til at omkring fem procent af tilflytterne i kommunerne ikke stemmer ved det første kommunalvalg.

Se hvor mange nye vælgere der er i din kommune på listerne her:

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik