Blå eller rød blok: Hvidovres borgmester har valgt side

Konstitueringen er netop faldet på plads i Hvidovre Kommune. TV 2 Lorry erfarer, at Socialdemokratiet har konstitueret sig med den blå blok.

Hvidovre Rådhus i november 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Den nuværende socialdemokratiske borgmester i Hvidovre, Helle Adelborg, skal fortsætte som borgmester i de næste fire år. Det står klart, efter konstitueringen i vestegnskommunen her til aften er faldet på plads.

Men hvem borgmesterkæden fremover skal hænge på, har der nu aldrig været den store tvivl om. Spørgsmålet har i højere grad været, hvem borgmester Helle Adelborg ville vælge at konstituere sig med. 

Hun har sagt, at hun ønsker en bred konstituering.

- Jeg ønsker den bredest mulige konstituering, hvor jeg kan få så meget socialdemokratisk politik igennem som muligt, udtalte hun i går til TV 2 Lorry

Men mandaterne er faldet overraskende ud i Hvidovre. Ikke mindst fordi SF er gået markant frem fra et til tre mandater, og Dansk Folkeparti er gået lige så markant tilbage fra fem til tre mandater. 

Mandatfordelingen i Hvidovre

Der er 21 pladser i kommunalbestyrelsen

Socialdemokratiet har fået otte mandater, og SF og Dansk Folkeparti har hver fået tre. Konservative, Venstre og Hvidovrelisten har hver fået to mandater, og Enhedslisten har fået et enkelt.

Helle Adelborgs ønske om en bred konstituering er blevet besværliggjort af, at SF har givet udtryk for, at partiet ikke ønsker at konstituere sig med Dansk Folkeparti. 

Læs også Socialdemokratiet og DF indgår valgforbund i Hvidovre

Blå blok vandt

Både SF og Dansk Folkeparti har hver især alene mandater nok til at skaffe Socialdemokratiet og Helle Adelborg et flertal. Flere scenarier har derfor været i spil. En konstituering med Dansk Folkeparti alene som i den nuværende valgperiode, en konstituering med hele den blå blok eller en konstituering med de røde partier. 

Nu har borgmesteren så valgt side. Og det er endt med, at Socialdemokratiet har konstitueret sig med Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre.  

Hvidovre har været socialdemokratisk siden 1944. Partiet har i mange af årene haft absolut flertal i kommunen men ikke i de seneste år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik