Amer flygtede selv fra krig – nu pakker han bilen for at hente ukrainere til Danmark

Amer Kustric forbereder at køre til grænsen mellem Ukraine og Polen for at hjælpe ukrainske krigsflygtninge til Danmark.

Da 52-årige Amer Kustric, som bor i Helsingør, søndag aften skrev et opslag i gruppen for borgere i området på Facebook, var det i afmagt.

FB Amer flygtninge ukraine

Budskabet var simpelt – Amer ville gerne hjælpe, og behovet for at gøre noget for de ukrainske familier, der flygter fra krig i deres hjemland, var og er stort for ham.

Han har nemlig selv stået i en lignende situation for knap 30 år siden, da han i 1993 flygtede fra sit eget hjemland Bosnien som bare 23-årig.

Et land, som kæmpede for sin egen eksistens i det, der endte som en blodig borgerkrig mellem de forskellige etniske grupper i det tidligere Jugoslavien.

quote Når jeg ser på de kvinder og børn, som findes på grænsen til Polen, så er mit hjerte ved at eksplodere

Amer Kustric

Bringer ulykkelige minder frem

Så da han for første gang så billederne af flygtende ukrainere ved den ukrainsk-polske grænse, ramte det ham hårdt.

- Når jeg ser på de kvinder og børn, som findes på grænsen til Polen, så er mit hjerte ved at eksplodere. Jeg kan forstå de mennesker og ved, hvad de går igennem.

- De tager afsked med deres hjemland, og de aner ikke, hvor de skal hen, eller hvad der skal ske. De aner ikke, hvad der sker, når de kommer. Det er ikke så nemt at forlade hjemland, familie og venner og sit hus, siger en tydeligt berørt Amer til TV 2 Lorry.

Vendepunktet blev, da han ligesom mange andre igen så billederne af bombardementer af byer og flygtningestrømmen af ukrainere i fjernsynet søndag aften.

- Da jeg så billederne fra Kiev, så jeg samtidig billederne fra Sarajevo for mit indre (hovedstaden i Bosnien-Hercegovina, red.), dengang jeg selv forlod byen. Det var helt det samme.

- Det gør mig meget ked af det, og jeg græder, når jeg tænker på det, fortæller Amer.

quote De tager afsked med deres hjemland, og de aner ikke, hvor de skal hen, eller hvad der skal ske

Amer Kustric

Røg fra en bombet boligblok i Kiev den 27. februar 2022.
Røg fra en bombet boligblok i Kiev den 27. februar 2022.
Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/Ritzau Scanpix

Stor opbakning blandt lokale

Derfor fik han idéen om at hjælpe med at køre krigsflygtningene til Danmark fra den polske grænse og skrev opslaget.

Og siden da er det gået stærkt.

Mere end 500 har henvendt sig til Amer siden søndag aften, fortæller han. Alle henvendelser handler om konkret hjælp til ukrainerne i et eller andet omfang, og nu er Amer ved at forsøge at danne sig et overblik over situationen, før han kører mod grænsen.

- Jeg håber, at endnu flere kontakter mig, og at vi kan hjælpes om at få samlet trådene. Der er også nogle, der henvender sig til mig og spørger, om jeg kan have tøj med derned, så det kan måske også være en del af hjælpen, siger han.

Målet er dog at få fyldt bilen med flygtende ukrainere og hjælpe dem i sikkerhed i Danmark.

Han har ikke kontakt til nogle ukrainere og ved ikke, hvordan han konkret får en familie med i sin bil mod Danmark. Men han håber, at de mange spørgsmål bliver besvaret henad vejen.

Ifølge FNs nyeste opgørelse er 422.000 ukrainere flygtet fra krigen i deres hjemland. På billedet her ses en ukrainsk mor holde sit sovende barn ved grænsen til det østlige Polen den 28. februar 2022.
Ifølge FNs nyeste opgørelse er 422.000 ukrainere flygtet fra krigen i deres hjemland. På billedet her ses en ukrainsk mor holde sit sovende barn ved grænsen til det østlige Polen den 28. februar 2022.
Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix

Finder plan for overnatning senere: "Det vigtigste er at hjælpe dem væk"

Når han kommer tilbage til Danmark med ukrainske flygtninge, må det praktiske også løse sig inden for kort tid, mener han.

- Statsministeren har sagt, at de er velkommen her i Danmark, så vi skal nok finde en løsning, siger han.

Torsdag lød ordene fra statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen ønsker at tage imod ukrainske flygtninge i Danmark

- Det, der er anderledes med den her konflikt i forhold til verdens andre konflikter, er, at det her er vores nærområde, og derfor har vi også et særligt ansvar, sagde Mette Frederiksen.

DR har spurgt Udenrigsministeriet, om man skal være opmærksom på særlige ting, hvis man ønsker at køre til den ukrainske grænse for at hente flygtninge til Danmark.

Det er der ikke, lyder svaret.

- Jeg bor alene i en mindre lejlighed, men de kan sove her nogle dage, indtil vi finder noget andet, siger Amer Kustric til TV 2 Lorry.

- Det vigtigste er at hjælpe dem væk, siger han.

Han oplyser, at han ønsker at komme afsted hurtigst muligt, men bliver nødt til at få et overblik over, om der kører andre biler med, og om der er noget juridisk, som der skal tages højde for, før han kører en ukrainsk familie mod Danmark.

GODE RÅD FRA UDENRIGSMINISTERIET

  • Den danske ambassade i Warszawa har på grund af situationen i Ukraine etableret en midlertidig tilstedeværelse i Rzeszów tæt på grænseovergangen i Medyka. Herfra ydes konsulær bistand - også i weekenden.

  • Ukrainske statsborgere med biometriske pas har visumfri indrejse til Danmark med mulighed for ophold af 90 dages varighed. Ukrainske statsborgere med ikke-biometriske pas vil i den nuværende situation godt kunne komme ind i eksempelvis Polen.

  • Hvis en person med et ikke-biometrisk pas ønsker at rejse videre til Danmark, vil vedkommende skulle have visum, hvilket den danske ambassade i Warszawa vil kunne hjælpe med. Sagsbehandlingstiden vil i den nuværende situation være ganske få dage.

  • De ukrainske myndigheder tillader ikke i den nuværende situation, at mandlige ukrainske statsborgere mellem 18 og 60 år forlader Ukraine.

Kilde: Udenrigsministeriet ifølge DR.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik