Hjælp til virksomheder: Bliv miljørigtige og scor kassen

Med rådgivning om optimering af ressourceforbruget har Køge Kommune sikret en række virksomheder en stor gevinst.

Det lyder næsten som et tilbud, der er for godt til at være sandt: Bliv mere miljørigtig – og spar samtidig masser af penge. Men ikke desto mindre har Køge Kommune tilbudt det til 17 virksomheder, der har medvirket i projektet "Rest til Ressource".

Projektet er et treårigt samarbejde, der løber frem til sommer, mellem seks kommuner i Region Sjælland og Dansk Symbiosecenter med økonomisk støtte fra blandt andet EU’s fond for regionaludvikling.

- Det er en win-win hele vejen rundt. Et fantastisk projekt for os. Det har været en øjenåbner.

Sådan siger Hanne Zinck, der er underdirektør og medejer af Scandinavian Packaging, der har været med i projektet. Virksomheden der ligger i Borup, producerer hvert år 200 millioner plasticflasker, og det kræver mange ressourcer. Så der har været meget at hente på at optimere miljøindsatsen.

Faktisk forventer virksomheden at spare helt op mod en million kroner på miljøforbedringerne.

- Det betyder utrolig meget for vores konkurrencedygtighed. Ved at vi har styr på vores affald og vores energi bliver prisen til kunden derefter, siger Hanne Zinck. 

Også en god fidus for kommunen

Køge Kommunen har sat virksomhederne i kontakt med de helt rigtige eksperter, der har analyseret deres ressourceforbrug og givet konkrete råd til, hvordan de kan begrænse det.

- Grundtanken har været at hjælpe små- og mellemstore virksomheder med at kigge på besparelser på energi, vand, materialer og affald. Det skal være nemt og give mening for virksomhederne. Der skal være payback med det samme, siger miljøsagsbehandler og projektleder ved Køge Kommune, Nina Bonke Mikkelsen.

Men det er jo private virksomheder, I hjælper. Hvad er fidusen i det for kommunen?

- Der er nogle miljøforbedringer, som vi alle sammen får gavn af, og så giver det også et styrket samarbejde mellem kommunen og virksomhederne, siger hun.

I Scandinavian Packagings tilfælde udløste rådgivningen blandt andet fem råd til, hvordan de sparer på energien med en oversigt over, hvor meget besparelsen i hvert tilfælde er på. Virksomheden har også fået rådgivning om, hvordan 30 tons spildplast om året kan genanvendes og igen blive til en ressource.

- Når man ser, hvor konkret det er, tænker man ”wow, hvorfor har vi ikke gjort det for lang tid siden?”

- Vi er en virksomhed, der vækster rigtig meget. Derfor har vi brugt energi på at ansætte nye medarbejdere og få nye maskiner installeret. Så har vi måske glemt nogle af de her optimeringspotentialer. Men da vi fik tallene på bordet, var det noget vi ikke ville vente med at gøre noget ved, siger medejer Hanne Zinck. 

Investeringerne er hurtigt tjent hjem

For at spare måtte virksomheden i Borup også investere. Blandt andet i et nyt energibesparende pumpesystem. Hvor det gamle brugte strøm altid, sætter det nye system først i gang, når der er behov for det. En udgift på omkring 100.000 kroner – men tjent ind igen på under halvandet år.

- Egentlig vidste vi jo godt, at vores anlæg brugte en del energi. Men hvor meget vidste vi ikke. Så at få en ekspert til at måle på forbruget og få sat tal på, har været helt fantastisk. Uden det havde vi måske kun fået ét af de fem forslag fra rapporten gennemført, erkender Hanne Zinck.

Projektet i Køge Kommune afsluttes til sommer. Men har andre virksomheder fået blod på tanden, kan man selv hyre en miljørådgiver ind og score en god gevinst for både miljø og bundlinje.

- Jeg tror, det er svært at finde nogen, der ikke har noget at spare. Så det er bare om at komme i gang, lyder opfordringen fra projektleder Nina Bonke Mikkelsen.

Udgifterne til rådgivning af virksomheden i Borup har været på 60.000 kroner. Men med udsigt til den årlige besparelse på omkring en million, må det altså siges at have været en god forretning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik