Arbejdspres med store konsekvenser på sygehuset i Køge

Rapport afslører stribevis af problemer på intensivafdelingen på grund af tidspres.

De seneste dage er det kommet frem, hvordan sygeplejerskerne på intensivafsnittet på Sjællands Universitetshospital, Køge har set sig nødsaget til at skrue op for patienternes sovemedicin, så de kan gå fra dem for at løse andre opgaver.

Og hvordan der ikke altid er tid til at få vasket hænder. "Fokus på procedurerne omkring hygiejnen glider i baggrunden grundet tidspresset", som det hedder i en rapport fra Arbejdstilsynet, der besøgte intensivafsnittet i slutningen af april.

Men det er desværre langt fra de eneste problemer, som besøget har påvist.

Ugentligt bliver bakker med ustyr ikke fyldt op. Og der bliver derfor brugt ekstra tid på at lede efter udstyr. Samtidig sker det at lægerne bliver uilfredse og bider af plejepersonalet.

Et plejepersonale, som indkaldes på mange ekstra vagter, og som har mellem 45 og 124 timer stående på flexkontoen. Timer, som det i lange perioder er svært at afspadsere mere end få timer af.

Arbejdspresset viser sig ved et højt, dagligt tempo. Der er mange "skal-opgaver" - og mange afbrydelser. 

Arbejdspresset har stået på et par år, og de pauser, der er imellem perioder med højt arbejdspres, er så korte, at de ansatte ikke når at få luft. 

De ansatte går desuden på kompromis med arbejdsmiljøet ved for eksempel at undlade at være to til at flytte en patient på 75 kilo.

I Arbejdstilsynets rapport peger medarbejderne på, "at det ville få konsekvenser for flere patienter, der fik forværret deres tilstand eller døde, hvis plejepersonalet ikke arbejdede i det omfang, de gør."

Men summen af det hele betyder, at plejepersonalet "efter endt arbejdsdag ofte er meget trætte og ikke har overskud, når de kommer hjem."

Og det pres, medarbejderne er udsat for, udsætter dem for en sikkerheds- og sundhedsrisiko, konstaterer Arbejdstilsynet.

Det har ledelsen nu fået påbud om at rette op på. Senest den 22. november skal de give besked om, hvordan de har efterkommet påbuddet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20210113-131730-5-1920x1280we

100.000 borgere bør koge vandet efter fund af colibakterier

Brystkræft

playOp til 58 dages svartid: Coronaen har givet store forsinkelser på brystkræftscreeninger

KOL-træning

Ulla er en sårbar patient: Nu holdes hun i live igennem skærmen

Tina Heide 2

Hun har OCD: Corona forværrer hendes helvede

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere