Byer i opråb til statsminister: Hvorfor må folk ikke handle i vores butikker?

Vi følger alle restriktionerne, hvorfor skal vi så straffes, spørger 29 handelsbyer, efter regeringen opfordrede danskerne til at købe alle julegave online.

Der er stille i gågaden i Køge. Selvom pynten stråler fra butiksvinduerne, og grantræet svajer i vinterkulden, har den sædvanlige juletravlhed ikke indtaget den gamle handelsby.

Og det er regeringens skyld, mener man i Køge og i 28 andre byer.

- De danske handelsbyer har fået nok af retorikken fra regeringen og sundhedsmyndighederne, om at juleindkøbene skal foretages online.

Sådan indleder de 29 byer deres åbne brev og opråb til statsministeren, erhvervsministeren og direktøren for Sundhedsstyrelsen.

Flere gange har regeringen og myndighederne opfordret danskerne til at handle online, samtidig med at folk skal begrænse at gå ud. Men retorikken stemmer ikke overens, når man holder detailerhvervet åbent, og indirekte beder folk om at blive væk, mener de 29 byer, som står som afsendere af brevet.

quote Det er nu vi skal støtte hinanden, ellers dør butikkerne og byerne. Så kommer der gråt papir på alle vinduer.

Søren Storgaard, formand for Køge Handel

Køge er en af handelsbyerne som er med i opråbet, og her mener man, at budskabet er utrolig vigtigt for handelsbyernes overlevelse.

- Vi kan ikke forstå, at retorikken fra øverste myndigheder peges hen på online handel, når myndighederne ikke har lukket detailhandlen, og at der ikke er erfaring for smittespredning i butikkerne, lyder det fra Søren Storgaard, formand for Køge Handel til TV 2 Lorry.

Her er de 29 handelsbyer

Vi følger alle restriktionerne, hvorfor skal vi så straffes

Også i herretøjsbutikken Bogart i Køge ryster man på hovedet. Her står man klar til at give kunderne en helhedsoplevelse, et lille glas vin og god service. Alt sammen noget man ikke kan få, når man køber sine julegaver på nettet.

29 handelsbyer er gået sammen i et fælles opråb til regeringen og sundhedsmyndighederne. "Lad nu være med at købe alle dine julegaver online. Også selvom det er regeringen og Syndhedsstyrelsens anbefaling", lyder budskabet.

- Bag skærmen kan du ikke se, om en jakke er stor eller lille i størrelsen. Du kan ikke mærke på stoffet. Det kan du i en butik, siger Gert Bodin, der ejer Bogart og fortsætter:

Gert Bodin frygter at yderligere restriktioner, vil skræmme endu flere kunder væk fra hans butik.
Gert Bodin frygter at yderligere restriktioner, vil skræmme endu flere kunder væk fra hans butik.
Foto: TV 2 Lorry

- Jeg kan ikke forstå, at man kan stå på tv og fortælle folk, at de skal blive hjemme og handle på nettet. Vi følger jo netop alle restriktionerne med afstand, visir og håndsprit.

quote Jeg kan ikke forstå, at man kan stå på åbent TV og fortælle folk, at de skal blive hjemme og handle på nettet. Vi følger jo netop alle restriktionerne.

Gert Bodin, ejer, Bogart

Den samme ærgrelse finder man i kolonialbutikken Vitrinen lidt længere henne ad gågaden. Her har ejer Line Jahn sine udfordringer med at få coronasikret butikken og kunderne på den beskeden plads. Hun har også en webshop, som kunderne kan handle via, men det er bare ikke det samme som at komme i butikken, siger hun.

- Man kan ikke dufte til tingene, man går glip af meget. Det er slet ikke den samme oplevelse, forklarer Line Jahn.

I både Vitrinen og Bogart frygter de også, at regeringen kommer med endnu strengere restriktioner, der kan skræmme kunderne endnu længere væk.

Formanden for Køge Handel efterlyser nu handling fra regeringens side.

- Vi har kæmpet i trekvart år for at få det her til at lykkes. Det er jo dybt frustrerende. Det er nu, vi skal støtte hinanden, ellers dør butikkerne og byerne. Så kommer der gråt papir på alle vinduer, afrunder Søren Storgaard.

Svar fra erhvervsministeren: "Danskerne skal handle online"

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere