Tivoli efterlyser kæmpegræskar-avlere til danmarksmesterskab

Der mangler tilmeldinger til dette års DM i græskar, som traditionen tro afholdes i Tivoli. Så avlerne skal se at komme ud og busken, lyder det.

Der er for få tilmeldte til dette års DM i græskar, der afholdes i Tivoli lørdag den 16. oktober.

Derfor efterlyser Tivoli nu græskaravlere, der har lyst til at gå efter den prestigefulde titel.

- Vi mangler nogle deltagere. Det er sådan, at mange græskaravlere går stille med dørene, og man skal skubbe lidt til dem, før de kommer ud af busken. Vi ved, de er derude, siger pressechef i Tivoli, Torben Plank, til TV 2 Lorry.

Manglen på tilmeldinger kommer året efter, at et græskar slog alle nordiske rekorder med en imponerende vægt på 970,4 kilo.

- Der er ingen tvivl om, at der nok er nogen der får lidt rysten på hånden, men der skal jo kåres en mester. Men det er selvfølgelig klart, at vi går efter at runde det magiske ton, siger pressechefen.

Vindergræskarret fra sidste år slog både dansk og nordisk rekord.
Vindergræskarret fra sidste år slog både dansk og nordisk rekord.
Foto: Tivoli / Presse

"Lidt småbesværligt"

En af dem, der allerede har tilmeldt sig årets græskarmesterskab, er kæmpegræskardyrkeren Henrik Jensen fra Græsted. 

- Jeg har ikke ramt dagsformen før i år. Jeg fik lavet jordprøver i mit drivhus sidste år, og der fandt jeg ud af, jeg havde en sindssyg høj pH-værdi, og det har jeg så prøvet at sænke, siger han til TV 2 Lorry.

Han dyrker i år kæmpegræskar på femte sæson:

- Man kan ikke lade være med at blive imponeret af den kæmpe tilvækst. Og så får man jo stillet sit konkurrence-gen, mens man får grønne fingre og jord under neglene, siger Henrik Jensen, der dog understreger, at han konkurrerer allermest med sig selv om at slå sin egen høst fra sidste år.

Et forsigtigt estimat fra Henrik Jensen lyder på, at hans græskar i år vejer over 400 kilo. Et godt resultat, men heller ikke uden noget besvær til følge.

- Det er lidt småbesværligt at flytte rundt på. Jeg er så privilegeret at have en minilæsser, men den kan jeg jo ikke bruge inde i drivhuset, siger Henrik Jensen.

Fakta om DM i græskar

Derfor har han også fået lov at kopiere en specialfremstillet jernring, der kan bruges til at løfte græskarret højt nok til, at man kan skubbe en palle ind under det.

Ifølge Torben Plank vil Tivoli dog også være behjælpelige med transporten. 

Det forudsætter dog, at græskarret overlever og ikke går i forrådnelse, inden konkurrencen afholdes, og det kan ikke tages for givet, når man avler kæmpegræskar.

- Jeg har prøvet at underspille mine egne forventninger en smule. Men jeg er mest spændt på, om jeg når helt i mål, og der ikke sker noget uforudset med græskarret, siger Henrik Jensen.