Politisk kommentator om DF-beslutning: ”Det kan være den dominobrik, der får det til at vælte”

Mandag offentliggjorde Dansk Folkeparti, at partiet trækker støtten til det meget omdiskuterede byggeri på Amager Fælled. Det kan påvirke valgkampen, vurderer politisk analytiker.

At lægge pres på de politiske modstandere og gøre det lettere for sig selv i den kommende kommunalvalgkamp.

Det er gevinsten ved, at Dansk Folkeparti mandag trak partiets støtte til det omtalte byggeri på Amager Fælled.

quote I forhold til vælgerne, der vil det skabe en positiv opmærksomhed, så på kort sigt, der kan det give bonus

Noa Redington, politisk kommentator

I hvert fald hvis man spørger politisk kommentator Noa Redington.

- Dansk Folkeparti ser ind i et svært kommunalvalg, så ved at de nu trækker sig fra denne her aftale, så lægger de pres på de andre partier og gør det lettere for sig selv, forklarer han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Amager Fælled er den helt store historie i København: Hvad skal der ske med byggeriet, og hvordan skal man finde finansieringen til metroen? Der er stor opmærksomhed omkring Amager Fælled. Det er en kontroversiel beslutning og en måde, hvorpå Dansk Folkeparti kan gøre opmærksom på sig selv.

Ingen gratis omgang

Mandag offentliggjorde Dansk Folkeparti med medlem af Københavns Borgerrepræsentation Finn Rudaizky i spidsen, at partiet trækker støtten til det meget omtalte byggeri på Amager Fælled:

- Forudsætningerne for vores opbakning til byggeriet er væk, og vi vil derfor ikke længere bakke op om aftalen, udtaler Finn Rudaizky blandt andet i en pressemeddelelse.

Partiet begrundede beslutningen med, at aftalen, der blev indgået i 2018, i mellemtiden er blevet overhalet af virkeligheden.

- To klagenævn og en byretsdom har stoppet projektet og dermed sået alvorlig tvivl om lovligheden, ligesom konsekvenserne for naturen var undervurderede. Det er Dansk Folkepartis konklusion, lød det i pressemeddelelsen.

Men spørger man Noa Redington, så er det ikke en gratis omgang at trække støtten til et projekt, som partiet selv har været med til at stemme igennem – også selvom det er en sag, der optager mange af de københavnske vælgere.

- Det er aldrig en gratis omgang for partier at hoppe fra en aftale. Man kan sige, hvad man vil, men DF er en del af en aftale, som de hopper fra. Vi hører en masse argumenter om, at det retsligt har ændret sig, og at det er en uklar situation, men inde på rådhuset, der vil man kigge skævt til Finn Rudaizky og resten af Dansk Folkeparti og overveje, om man kan lave aftaler med dem, siger Noa Redington og tilføjer:

- Men i forhold til vælgerne, der vil det skabe en positiv opmærksomhed, så på kort sigt, der kan det give bonus.

Fortsat flertal

Selvom Dansk Folkeparti nu trækker sig fra aftalen, er der fortsat et flertal bag beslutningen.

Både SF og Det Radikale Venstre – som begge er med i aftalen – vil se på sagen på ny, når der er en juridisk afklaring.

- Vi er nødt til at få en afklaring, og det er vi ved at få. Når vi ved, hvad afklaringen er, så tager vi stilling, siger Mia Nyegaard, der er socialborgmester i Københavns Kommune for Radikale Venstre og tilføjer:

- Vi er nødt til at overholde loven, så hvis juraen viser, at vi skal noget andet, så håber jeg, at alle partier - der har været med til at indgå denne her aftale - vil være med til at finde en anden løsning.

SF mener ligeledes, at der skal handles, hvis juraen går imod byggeriet.

- Nu må vi afvente de to nævnt endelige afgørelser og dommen i Østre Landsret. Viser der sig, at de underkender byggeriet, så har vi en helt ny situation. Og her håber jeg, at alle parter vil genoverveje situationen, skriver Sisse Marie Welling (SF) i en mail til TV 2 Lorry.

Spørger man Noa Redington kan DF’s beslutning dog ende med at påvirke de andre partier i sidste ende – også frem mod det kommende kommunalvalg.

- Det kan være den dominobrik, der får det hele til at vælte, hvis de andre partier også begynder at ryste i bukserne.

- Så kan man meget hurtigt stå i en situation, hvor der reelt ikke er flertal for det længere, og man oplever, at man trækker stikket endnu engang og skubber bolden videre til næste runde, siger Noa Redington.