Politi: Visitationszoner skal dæmme op for "potentielt farlige" situationer for københavnerne

Københavns Politi oprettede torsdag tre store visitationszoner i hovedstaden.

En uhyggelig mordscene, hvor en 22-årig mand blev brutalt likvideret i en bil på Frederiksberg af skud og en håndgranat i en kiosk i Brønshøj, som sårede en bare 19-årig mand alvorligt.

Det er to af de seneste alvorlige episoder, som nu har fået Københavns Politi til endnu engang at oprette visitationszoner i hovedstaden.

Siden 20. november 2023 har København ellers været fri for zonerne, hvor politiet uden konkret mistanke kan foretage visitationer af personer eller biler.

Der gik altså kun lige knap to måneder, før politiet endnu en gang måtte hive visitationszonerne op af værktøjskassen i kampen mod konflikten i den kriminelle underverden.

quote Der sker nogle ting på gadeplan, som både er utryghedsskabende og potentielt farlige for almindelige borgere

Tomas Marko Juhl, politiinspektør ved Københavns Politi

Denne gang med tre store zoner på henholdsvis Amagerbro, Nørrebro og Frederiksberg og i Brønshøj-Husum.

Og dem er der brug for, lyder det fra Københavns Politi.

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Visitationszone visitationszoner Nørrebro Frederiksberg Amagerbro Brønshøj Husum København Københavns Politi
Torsdag kom der en visitationszone på Nørrebro og Frederiksberg, en på Amagerbro og en i Brønshøj og Husum.
Foto: Grafik: Sofie Hansen // TV 2 Kosmopol

Konflikten har været der hele tiden

- Når vi vælger at oprette visitationszoner, så skal det ske med et hensyn til proportionaliteten. Vi skal se på, hvor meget det betyder for den enkelte borger, i forhold til hvor meget de kan gavne.

- Men konflikten har været der hele tiden (også siden 20. november, red.). Den store forskel er, at det er blevet mere åbenlyst for borgerne, efter de her to sager med håndgranaten og drabet, at der er noget i gang.

- Det gør, at der sker nogle ting på gadeplan, som både er utryghedsskabende og potentielt farlige for almindelige borgere - og det er det, vi griber ind mod, siger Tomas Marko Juhl, der er politiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2 Kosmopol.

Skal man være utryg som hovedstadsborger, der måske bor i en visitationszone nu?

- Det er helt naturligt, at man tænker ”her er farligt at være” og kan føle sig utryg, men som udgangspunkt skal man ikke være utryg. Man skal fortsætte med at gøre og handle, som man plejer. Men det er klart, at når der kommer en håndgranat ind i en butik, bliver det tydeligt, at andre også kan rammes, uddyber Tomas Marko Juhl.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Politiet arbejder ved Worsaaesvej på Frederiksberg den 13. januar, hvor en 22-årig mand blev dræbt af skud i en bil.
Politiet arbejder ved Worsaaesvej på Frederiksberg den 13. januar, hvor en 22-årig mand blev dræbt af skud i en bil.
Foto: Presse-fotos.dk

Bande-hvervning af unge under tidligere konflikt

Hvis nyheden om visitationszonerne og en rocker- og bandekonflikt i lys lue får pulsen op hos københavnske forældre til teenagere er det da heller ikke uden grund.

Under bandekrigen mellem Brothas og LTF i 2017 og 2018 blev Københavns Kommune nødt til at lukke det kommunale fælleshus Folkets Hus på Nørrebro, da politiet slog fast, at LFT både opererede åbenlyst og forsøgte at hverve unge fra huset.

Det fik SSP København til at igangsætte en målrettet indsats, som skulle skabe alternativer for de unge, der hang ud på de københavnske gader. Målet var at få dem væk fra bandemiljøet.

SSP: Det er en ”voksen-konflikt”

Nu, godt seks år senere, arbejder SSP fortsat målrettet mod at hindre rekruttering til bandemiljøet, siger Riad Tolba, som er sekretariatsleder hos SSP København, til TV 2 Kosmopol.

Men den verserende konflikt giver ikke anledning til særlige tiltag, lyder vurderingen.

Banderne har nemlig ikke så stort fokus på at rekruttere medlemmer for tiden.

- Vi har et generelt fokus på at hindre rekruttering til bandemiljøet. Men lige nu gør vi ikke noget ud over det sædvanlige på den indsats, siger Riad Tolba.

quote Lige nu gør vi ikke noget ud over det sædvanlige på den indsats

Riad Tolba, sekretariatsleder SSP København

Konflikten er en ”voksen-konflikt”. Altså en konflikt i det etablerede rocker- og bandemiljø, hvor man ikke har særligt brug for soldater her og nu.

- Nogle gange, når der er konflikter og visitationszoner, er vi meget på banen. Men det er ikke tilfældet nu.

- Det, som sker nu, bliver håndteret fra politiets del af butikken, siger han og understreger, at man selvfølgelig også har et fokus på at være opmærksomme på unge, som kan være utrygge ved visitationszonerne.

- Men det er ikke noget, vi oplever lige nu.

Ræk ud, hvis du er i tvivl

Hvis man som forældre alligevel tænker, at ens barn kan være i fare for at blive rekrutteret til det kriminelle miljø, har SSP-lederen en klar opfordring:

- Man skal altid som forældre være nysgerrig på sine børn og på hvem de ser og omgås med. Hvis man er i tvivl, kan man altid række ud til de sociale myndigheder, SSP eller Københavns nærpoliti. Og hvis det er et skolebarn, man har, så tag i første omgang en god snak med skolen.

- SSP er et stort netværk, så ligegyldigt hvor du starter, vil du altid blive guidet det rigtige sted hen.

Visitationszonerne i København gælder foreløbigt frem til 1. februar klokken 17.00.

Ud over visitationszonerne har Københavns Politi også forlænget lukningen af to rocker- og bandetilholdssteder i henholdsvis Københavns Nordvest kvarter og Kastrup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik