På Nørrebro forebygger unge fremtidens terrortrussel

Seminaret skal forebygge radikalisering terror i Danmark.

Op mod 35 unge var i dag samlet på Nørrebro i København til en workshop om at skabe tryghed og forebyggelse af radikalisering.

I løbet af weekenden har de gennem et såkaldt ”hackathon” arbejdet på at komme frem med den bedste løsning på at skabe tryghed i en terrortid.

En af deltagerne var Nadia Kitir fra Høje Taastrup, der til daglig læser jura på Københavns Universitet.

- Det har været hårdt. Vi har arbejdet rigtig hårdt. Men det har været virkelig lærerigt og givende. Altså der har været rigtig mange fede personer med, og vi har lært rigtig meget, siger Nadia Kitir.

- Der er rigtig mange, der føler sig utrygge i vores samfund. Og vi skal have gjort noget ved det meget hurtigt.

Nadia Kitir fra Høje Taastrup var blandt de 35 unge deltagere.
Nadia Kitir fra Høje Taastrup var blandt de 35 unge deltagere.
Foto: TV 2 Kosmopol

Sammen med sin gruppe arbejdede hun på en løsning, der tog udgangspunkt i at hjælpe folk, der føler sig diskrimineret i samfundet, da disse oftere tyr til terror.

- Vi hørte nogle foredrag i går, hvor specielt den ene unge han sagde, at det var den her følelse af uretfærdighed og had til samfundet, der gjorde, at han følte, at han blev nødt til at blive radikaliseret. Så jeg tror helt sikker, at det er hadet til samfundet, der starter det hele, siger Nadia Kitir.

Hver femte frygter terrorangreb

Hackaton-weekenden var arrangeret af Tænketanken Ret og Sikkerhed i samarbejde med eksperter inden for terror, ekstremisme og forebyggelse på baggrund af en stigende terrorfrygt i samfundet.

- De her angreb, der har været på byer og steder, hvor mange danskere kan se sig selv. Det har været noget, der har gjort, at terrorfrygten er stor. Men så ser vi jo så også løbende sager herhjemme og senest jo anholdelser her før jul. Så det er klart, at det er sådanne ting, der er med til at påvirke folks opfattelse af, hvor alvorlig er den her trussel, siger Anja Dalgaard-Nielsen, der er terrorforsker og formand i Tænketanken Ret & Sikkerhed og en del af dommerkomitéen ved dagens begivenhed.

Ifølge den seneste måling fra Trygfonden er knap hver femte dansker personligt bange for at blive offer for et terrorangreb, og derfor lyttede dommerpanelet også grundigt til dagens løsningsforslag.

Dommerpanelet bestod af fem personer med ekspertise inden for terror, ekstremisme og forebyggelse.
Dommerpanelet bestod af fem personer med ekspertise inden for terror, ekstremisme og forebyggelse.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg er dybt imponeret over niveauet også, som de viser i det her. Så det er en sådan en stor personlig glæde for mig at være vidne til og være en del af også, siger Pia Toftdalm, sekretariatschef i Finn Nørgaard Foreningen, som også er en del af dommerkomitéen.

- For det første har det været super inspirerende, at der er så mange engagerede unge, der på virkelig kort tid har fået mobiliseret ret professionelle svar på de her store problematikker, siger Mikkel Stubgaard, der er arkitekt i Bjarke Ingels Group, ligeledes en del af dommerkomitéen.

Præmie på 10.000 kroner

Skiftevis fremlagde grupperne deres idéer, hvor den bedste sågar ku' løbe afsted med en præmie på 10.000 kroner.

- Der er jo fra politisk niveau rigtig meget fokus på sanktioner. Altså strammere lovgivning for eksempel, når vi snakker terror og terrorisme. I den her gruppe, der har vi en masse energi og engagement, der går på forebyggelse. Og det er helt fantastisk at få med på dagsordenen også, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Og selvom det desværre for Nadia Kitir og resten af gruppe 6 "kun" blev til en andenplads, har weekendens hårde arbejde været godt givet ud.

- Jeg føler, de modtog vores idé rigtig godt. De havde mange gode spørgsmål, som vi måske ikke lige havde tænkt over. Men man kan jo altid videreudvikle, så jeg synes, det var rigtig godt, siger Nadia Kitir.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik