Overraskende perle: Her finder du den formentlig bedste (og dyreste) kaffe

Nørrebro gemmer på en skjult perle, der serverer gryderetter og Oplev-redaktionens nye favorit: Eritreisk kaffe.

Tak for kaffe! Hos Mosob Restaurant koster kaffen 160 kr. 

Men så får man også en hel kande. Og snacks.

Kaffen er dyrere end de fleste hovedretter på menuen, og for det utrænede øje virker det umiddelbart dyrt. Men der er en grund til, at kaffen koster, det den gør.

Autentisk mad og kaffe

Det er den 34-årige eritreanske Misgna Amanuel, der står bag Mosob Restaurant, som man finder i  Griffenfeldsgade på Nørrebro.

Han driver en lille restaurant, som laver autentisk mad fra Eritrea og Etiopien som fx den store mosob, der er en form for brødkurv fyldt med langtidssimrede gryderetter og hjemmelavet injera-brød, der er en surdejspandekage lavet på teffmel. 

quote I Eritrea tager det halvanden time at drikke kaffe. Man mødes med familie og venner, og man hygger sig og snakker. Det handler om socialt samvær.

Misgna Amanuel, indehaver, Mosob Restaurant


Og så laver han traditionel eritreisk kaffe. Det er en stærk, mørkristet kaffe, hvis lige Oplev-redaktionen aldrig har smagt.

Injera-brødet serveres i ruller, og man spiser med fingrene.
Injera-brødet serveres i ruller, og man spiser med fingrene.
Foto: Sascha Yang/TV 2 Kosmopol

Kaffe er tegn på respekt og venskab

- I Eritrea tager det halvanden time at drikke kaffe. Man mødes med familie og venner, og man hygger sig og snakker. Det handler om socialt samvær, siger Misgna Amanuel.

Kaffen er en vigtig del af både etiopisk og eritreisk kultur (De to lande har nærmest i identisk madkultur red.).

Begge lande har udførlige kaffeceremonier, som er en vigtig social begivenhed, og det er tegn på respekt og venskab at blive budt på kaffe.

Det er også fra Etiopien, at kaffen stammer. Her findes de første beskrivelser af kaffeplanten helt tilbage fra det 9. århundrede.

Slow kaffe som må deles

Kaffen bliver først ristet, når den bliver bestilt. Bønnerne skal være nyristede.

- Kaffe er dyrt, og det tager lang tid at lave eritreisk kaffe, fordi vi gør alt i hånden, siger Misgna Amanuel.

Ristningen sker på en støbejernspande i restaurantens køkken, og det tager tid. 

Kaffen kværnes og hældes i den traditionelle jebena-kande, som er lavet af keramik, og den trækker i kanden i 10 til 15 minutter.

Misgna Amanuel vil gerne gøre gæsterne klogere på eritreisk kultur, derfor har han fyldt restauranten med kunst- og kulturgenstande fra Eritrea.
Misgna Amanuel vil gerne gøre gæsterne klogere på eritreisk kultur, derfor har han fyldt restauranten med kunst- og kulturgenstande fra Eritrea.
Foto: Kasper Stub Jørgensen/TV 2 Kosmopol

Inden servering puttes en form for filter i kandens åbning, så kaffegrums ikke kommer med ud. 

Hele processen tager omkring 30 minutter.


Misgna Amanuel understreger, at der altid er snacks med til kaffen, og at man må være op til 4 personer, som deler en kande. 

 - Hvis man er 4 personer, som deler, så koster en kop kaffe det samme som på en café, siger han.

Da Oplev.redaktionen er forbi, er dagens snacks popcorn og småkager, som vi skulle hilse at sige passer overraskende godt sammen.   




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik