Lokalpolitiker: Drop Lynetteholm og byg inde på land

Oprørte lokalpolitikere og borgere var tirsdag samlet for at vise deres modstand mod Lynetteholmen.

Omkring 100 mennesker var i dag, tirsdag, samlet foran Christiansborg i en demonstration mod gigant projektet Lynetteholm. 

Demonstrationen skyldtes et beslutningsforslag fra Enhedslisten, der vil sætte projektet på pause. Beslutningsforslaget skulle tirsdag drøftes i Folketingets transportudvalg. 

Ifølge forslaget skal en pause bruges til at få udarbejdet en strategisk vurdering af konsekvenserne for miljø og økonomi - og indtil der er enighed med de svenske myndigheder.

I en halvcirkel stod demonstranterne så tirsdag med skilte som 'Stop Lynetteholm' påmalet dødningehoveder  og lyttede til talerne - som alle udløste klapsalver og hujen.

Der blev igen og igen råbt 'pause nu!'.

(Artiklen forsætter under billedet)

Demonstranter samlet foran Christiansborg for at vise deres utilfredshed med demonstrationen. Foto: Jakob Illerup - TV 2 Lorry
Demonstranter samlet foran Christiansborg for at vise deres utilfredshed med demonstrationen. Foto: Jakob Illerup - TV 2 Lorry

Medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns, Line Krogh Lay, modtog særlig stor jubel for sin tale.

- Je suis Køge Bugt, je suis Øresund. Vi vil ikke være Københavns losseplads, råbte hun til folkemassen. 

Hun gjorde det klart, at hun føler, at Stevns og borgerne langs Køge Bugt ikke er blevet inddraget tilstrækkeligt i processen. 

Line Krogh Lay gentog, at partierne, som er med i aftalen om Lynetteholm anført af Socialdemokratiet og Sophie Hæstorp Andersen, har udelukket borgerne og politikerne i Køge Bugt fra at få indflydelse på projektet.

- Jeg håber, de vil begynde at lytte. Lige meget hvor meget de manipulerer og kører spin på det, så er det en dårlig sag, og de bør stoppe det nu, siger Line Krogh Lay til TV 2 Lorry.

Hun giver ikke meget for argumentet om, at det er nødvendigt med Lynetteholm for at komme boligmanglen i København til livs og betale for metroen.

- Det skal ikke gå ud over miljøet og Køge Bugt, og hvis man har brug for flere boliger i København, så må man bygge på det land, man har, siger hun.

(Artiklen forsætter under billedet.)

Der var flere forskellige talere til demonstrationen. Foto: Jakob Illerup - TV 2 Lorry
Der var flere forskellige talere til demonstrationen. Foto: Jakob Illerup - TV 2 Lorry

Hun bliver bakket op af sin Radikale partifælle i Køge byråd, Karin Egede.

- Vi er gået sammen blandt flere kommuner for at fortælle politikerne herinde, at denne her proces ikke er i orden, siger Karin Egede til TV 2 Lorry og fortsætter.

- Man vender rensningsanlægget om og begynder at lade det fosse ud i bugten. Og problemet med Køge Bugt er, at man har ikke en samlet vurdering af, hvad det vil have af betydning. Og nu har man valgt at lukke for klageadgangen, og det synes jeg simpelthen ikke er i orden. 

Undervejs var det svært at høre, hvad der blev sagt, fordi højttaleranlægget var i stykker. Men budskabet kom tydeligt igennem til forsamlingen.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra overborgmester Sophie Hæstorp-Andersen (S), men hun havde ikke mulighed for det, da hun var til budgetseminar.

Transportudvalget holder møde kl. 14, hvor de tager stilling til beslutningsforslaget. På TV 2 Lorry følger vi forsat sagen.

Hvad undrer du dig over?