Lokal skater designer permanent anlæg på Den Røde Plads

En fast og lovlig løsning for skatemiljøet på Den Røde Plads er rykket tættere på.

I flere år har Den Røde Plads på Nørrebro været et tilholdssted for lokale skatere, som her  dyrker deres fritidsinteresse på hjemmebyggede ramper, de selv stiller op.

Problemet er bare, at det ikke er tilladt for private at stille deres egne konstruktioner op i det offentlige rum. Blandt andet på grund af manglen på sikkerhed.

Derfor har historien de seneste år været, at skaterne stiller deres ramper og redskaber op, mens kommunen piller dem ned, hvorefter den arbejdsfordeling så gentager sig og kører i ring.

- Det er lidt spildt arbejde for begge parter, siger Mogens Petersen, formand for Nørrebro Lokaludvalg.

Her har man længe ment, at det ville give god mening med permanente ramper på Den Røde Plads, og man har også været i dialog med de lokale skatere, om hvordan det i så falde skulle se ud.

-  De vil gerne have en permanent løsning. For så kan de lave noget ordentligt. Lige nu ved de, at det bliver fjernet på et eller andet tidspunkt, så der er ingen grund til at gøre for meget ud af det. De ved jo aldrig, hvor længe det står der, siger Mogens Petersen.

Byrumsmøbler skal være ramper

44-årige Søren Nordal Enevoldsen er en af de garvede skatere på Den Røde Plads, som har været med lige siden pladsen åbnede 2012.

I kraft af sit arbejde som arkitekt har han i flere år var i kontakt med centrale personer i kommunen for at komme med forslag til, hvordan et fremtidigt anlæg kunne se ud.

Efter at de hjemmebyggede ramper igen igen blev fjernet den 13. august, blusede debatten om en permanent løsning endnu en gang op. Det medførte, at Søren Nordal Enevoldsen tegnede et designforslag til nogle faste installationer på pladsen, som han på vegne af nogle af skaterne sendt til Nørrebro Lokaludvalg.

- Det skal ikke være en traditionel skatepark. Vi kan godt lide, at det er et byrum. Det skal være møbler, som kan bruges af skatere, men også af alle andre, hvis der for eksempel er et event. Det skal være byrumsmøbler, siger Søren Nordal Enevoldsen til TV 2 Lorry.

Søren Enevoldsens bud på et permanent skateanlæg på Den Røde Plads. 
Søren Enevoldsens bud på et permanent skateanlæg på Den Røde Plads. 
Foto: Søren Nordal Enevoldsen/SNE arcitects

En skør situation

I Nørrebro Lokaludvalg bakker man op om det forslaget fra skaterne.

- Vi er glade for skaterne. De har været med til at give liv på pladsen. I det første stykke tid efter den åbnet, var pladsen forbundet med utryghed, men det ændrede sig i det øjeblik, hvor en robust gruppe som skaterne slog sig ned. De har legitimerede, at pladsen er for alle, og det et skal de have cadeau for, siger Mogens Petersen.

På Københavns Rådhus er man lydhør overfor, at give skaterne et permanent anlæg de kan bruge på Den Røde Plads.

Det giver medlem af kultur- og fritidsudvalget Jonas Bjørn Jensen (S) udtryk for.

- Det er jo skør situation, vi har nu. Når vi har møde i udvalget den 24. september, så kommer vi til at stille et forslag om, at man får startet en dialog op med skaterne, og finder ud af, hvordan projektet kan se ud, og så må vi finde de penge det koster, siger han til TV 2 Lorry.

Også kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde, er positiv stemt overfor idéen. Det meddeler hun i besked via sin pressechef til TV 2 Lorry:

"Kultur- og fritidsborgmesteren mener, det er vigtigt at sikre gode skaterfaciliteter i byen og ser positivt på foreslaget om at gøre ramperne på Den Røde Plads permanente".


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget