’Kulsorte løftebrud’ og ’uansvarlighed’: S og EL tordner mod hinanden i rådhusdrama

Socialdemokraterne og Enhedslisten kaster med mudder efter den ny budgetaftale for København. Klassisk rygdækningsmodel, siger politisk kommentator.

Det er ikke kønt, men helt klassisk.

Sådan beskriver politisk kommentator og tidligere Venstre-borgmester i København, Pia Allerslev, situationen oven på den netop indgåede budgetaftale for Københavns Kommune, hvor Socialdemokratiet og Enhedslisten ikke kunne finde fælles fodfæste.

I stedet fik Enhedslistens Line Barfod taget taktstokken fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i et politisk budgetdrama, der både er blevet kaldt ydmygende for overborgmesteren og en magtdemonstration af Barfod.

Undervejs har uenighederne været udstillet. Først med hårde beskyldninger fra Socialdemokraterne om uansvarlighed.

Nu tordner Enhedslisten tilbage.

Klassisk rygdækning

Og det er en helt klassisk rygdækningsmodel, siger Pia Allerslev.

- Det handler om både at kunne forklare sit bagland og sine vælgere, hvad der er den rigtige forklaring, uanet om den så er rigtig eller ej, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Torsdag forlod Hæstorp og socialdemokraterne sammen med SF de afsluttende forhandlinger om budgettet, da partierne ikke ville være med til at sætte skatten ned i København.

Hårde beskyldninger

- Det var ikke det, jeg havde forestillet mig om Enhedslisten, at de hellere vil lave skattelettelser med højrefløjen. Det er uansvarligt og ikke den rigtige vej for København. Det er stærkt bekymrende, sagde Sophie Hæstorp Andersen, da hun forlod forhandlingerne.

Siden landede det endelige budget fredag, hvor en skattelettelse på 0,1 procent er blevet en realitet. Samtidig tog Line Barfod til genmæle.

- Efter flere dages forhandling stod vi over for et kulsort løftebrud fra S, der på forhånd havde fredet bilister og parkeringspladser og kun havde helt utilstrækkelige klimatiltag med i deres forslag, lød det fra hende i en pressemeddelelse.

Kommer ikke til at betyde noget for fremtiden

Dermed udstiller de to politiske dronninger af København både uenighed og splittelse. Men det kommer ikke til at betyde noget for fremtiden, mener Pia Allerslev.

- De skal ud at markere nu, så man altid kan sige til sine egne, at vi gjorde alt. Det vil alle have forskellige udlægninger af, og vi finder nok aldrig ud af, hvad der er helt korrekt. Men selvom de har været uenige nu, så skal de store partier i København kunne samarbejde fremadrettet, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Heller ikke Robert Klemmensen, der er valgforsker ved Syddansk Universitet, mener, at budgetaftalen uden overborgmesterpartiet vil være ødelæggende.

I stedet påpeger han, at markeringen fra Enhedslisten kan virke som en markant styrkelse af partiet over for Socialdemokratiet og overborgmesteren.

- Det, de (EL, red.) ofrer, er skattelettelser. Men det er offeret for at få en diskussion af, hvad københavnernes penge skal bruges til, siger Robert Klemmensen og tilføjer:

- Så hun ofrer en brik for at få en fordel på brættet, kan man sige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik