I ly af togskinner og tung industri spirer et grønt åndehul

BaneGaarden kalder sig selv for Københavns grønne Narnia. I et forladt industrikvarter ved DSB’s lokomotivværksteder vil stedet praktisere bæredygtighed og økologi.

I et hjørne indkapslet af togskinner og tung industri ligger en lille, grøn plet omkring en skare tidligere faldefærdige lagerhaller.

For et utrænet øje kunne det ligne endnu et eksempel på Københavns gamle industrifortid, som i en anonym afkrog af byen langsomt er ved at degenerere.

Men træder man ind bag træhallernes omsluttende facader, udfolder en anden virkelighed sig.

Her er en række iværksættere i færd med at omdanne hjørnet af Jernbanebyen til – hvad de selv kalder – et samlingspunkt for vilde, sanselige og bæredygtige projekter.

 Åndehullet på 1,2 hektar med træer, buske og de ni gamle trælader fra 1908 har fået navnet BaneGaarden, fordi man ønsker at splejse det urbane med det landlige.

- Hvor oplagt er det ikke at flytte landet ind i byen og kalde det BaneGaarden? Det er bondelogisk, som jeg ynder at kalde det, siger Søren Ejlersen, der er blandt de fire initiativtagere til stedet.

Fredag kunne han, de andre initiativtagere og en masse gæster fejre åbningen af det nye sted.

I videoen herunder kan du få en rundvisning på stedet af Søren Ejlersen, der er blandt initiativtagerne til BaneGaarden:

Rundvisning på BaneGaarden.

Og hvad er BaneGaarden så for en størrelse? Jo, ifølge Søren Ejlersen er der ret frie rammer for stedet, men visionen er at skabe et tilholdssted for natur, økologi og bæredygtighed.

BaneGaarden beskriver dem selv som ”et grønt fyrtårn, hvor æstetik, bæredygtighed, sundhed, planter, smagsoplevelser og naturlig sanselighed er omdrejningspunkt”.

Det manifesterer sig ifølge folkene bag gennem en bred vifte af forskellige arrangementer. Fremover vil man på BaneGaarden således kunne deltage i alt fra workshops til fællesspisning til undervisning til madmarkeder til foredrag, koncerter og alt muligt andet.

Du kan høre Søren Ejlersen fortælle mere om visionerne for stedet i videoen herunder: