Her kan pant på to go-kopper være på vej i København

På Frederiksberg ønsker de konservative også en pantordning på take away-kopper.

Når du i fremtiden køber en to go-kaffe hos cafékæden Espresso House i indre København, vil du med stor sandsynlighed blive tilbudt et genbrugeligt kaffekrus med pant på.

Espresso House er således en af de cafékæder, som vil anmode om om at blive en del af Københavns Kommunes projekt om genbrugeligt takeaway-emballage

Det bekræfter Julie Schmidt, der er kommerciel chef ved Espresso House Danmark, overfor TV 2 Kosmopol.

- Vi har mange tusind gæster hver dag - også herinde i København - og en stor del af dem gør brug af takeaway-kaffe. Så selvfølgelig skal v jo tage del i at minimere det afsæt, vi sætter i bybilledet, forklarer hun. 

Pilotprojektet giver virksomheder i tre udvalgte området i København mulighed for at søge om 50 procent medfinansiering fra Københavns Kommune i arbejdet med at overgå til genbrug.

- Det er en god start. Jeg tror, at vi vil se lignende tiltag i løbet af de næste par år. Vi er nødt til at gøre noget, siger Julie Schmidt og fortsætter: 

- For os er det sindssygt vigtigt, at vi er flere sammen, der går sammen, hvilket jeg også synes, at det her initiativ taler ind i.

Meget tyder på, at Espresso House ikke er den eneste virksomhed, der har sendt en ansøgning mod kommunen. 

Anne-Mette Greve Næsager, der er souschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, oplyste tidligere på ugen til TV 2 Kosmopol, at der har været "stor interesse fra en række virksomheder."

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Bliv klogere på projektet

Københavns Kommune har sat omkring to millioner kroner af til en forsøgsordning med genbrugeligt takeaway-emballage.

Restauranter og virksomheder i følgende området får helt konkret mulighed for at søge om 50 procent medfinansiering fra kommunen i arbejdet med at overgå til genbrug

  • Middelalderbyen i indre by (omkranset af Gothersgade, Nørre Farimagsgade og H.C. Andersens Boulevard)

  • Papirøen, Dokøen, Holmen og Refshaleøen

  • Langs Nørrebrogade

I første omgang bliver det muligt at teste og demonstrere forskellige løsninger på retursystemer i en afgrænset del af byen. Erfaringerne kan senere bruges til udbrede løsningen til en større del af byen.

Kilde: Københavns Teknik- og Miljøforvaltning

Inspiration fra Aarhus til Frederiksberg

I Aarhus er man allerede i gang med en lignende model, der skal nedbringe brugen af engangsemballage.

17. januar i år gik kommunen således i luften med et større projekt omkring genanvendelse af emballage.

I første omgang blev der indført pant på to go-kopper, da kaffekopper og plastikkrus indtil da  udgjorde halvdelen af alt affald i de aarhusianske skraldespande.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

De første godt tre måneder er der solgt 200.000 kopper, og det betyder, at der har været tre tons mindre plastik i skraldespandene i Aarhus.

Succesen fra Aarhus er da også nået frem til de konservatives medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg Anders Storgaard. 

I videoen nedenfor viser og forklarer Anders Storgaard (K), hvordan pantmaskinen i Aarhus fungerer.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Derfor vil den konservative gruppe på mandages møde i kommunalbestyrelsen fremsætte et forslag om, at man i Frederiksberg Kommune opretter et genbrugs- og pantsystem for kopper.

- I Aarhus har man fundet et virkelig smart model, som jeg synes, vi skal have på Frederiksberg, siger Anders Storgaard til TV 2 Kosmopol. 

Han forklarer videre, at de konservative ønsker en model, der inspireret af den fra Aarhus, består af genbrugelige kopper, hvis pant kan indløses ved automater, der opstilles forskellige steder i byen.

Han tilføjer, at det - hvis forslaget bliver fremsat og vedtaget - vil være de caféer og restauranter, der ønsker at indgå i ordninger, der kommer til det.  

Sådan arbejder andre europæiske byer med genbrug af emballage

  • I Schweitz tog Bern Kommune initiativ til at søsætte flagskibsprojektet ReCircle, som er et retursystem for takeawayemballager, der nu er udbredt i store dele af landet.

  • I Freiburg i Tyskland har bystyret drevet udviklingen af den berømte Freiburgkop, og projektet er nu ved at blive udbredt til også at omfatte madbokse.

  • I Luxemburg har staten, som et led i det nationale forebyggelsesprogram, indgået et samarbejde med hotel- og restaurationsbranchen om genbrugssystemet ECObox.

Kilde: Miljøorganisationen Oceana


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik