Fyrværkeriskud ved corona-demo udløser halvandet års fængsel

31-årig mand ramte betjent, da han 9. januar affyrede seks skud med et romerlys mod politi ved demonstration.

Både en 31-årig mand og hans pårørende har tårer i øjnene, da manden i Københavns Byret onsdag er blevet idømt halvandet års ubetinget fængsel for at have skudt mod politiet med et romerlys ved en demonstration 9. januar.

Manden er fundet skyldig i at have affyret mindst seks skud med romerlyset. Det ene skud ramte en uniformeret betjent. Derudover er han kendt skyldig i at have deltaget i grov forstyrrelse af den offentlige orden.

- Endelig mener vi, at forholdet skal henføres til og straf fastsættes efter paragraf 81 d både stk. 1 og stk. 4 som påberåbt af anklageren, siger dommer Merete Engholm.

Paragraffen handler om, hvorvidt "lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark". Hvis det er tilfældet, har retten mulighed for at hæve straffen til det dobbelte.

Der blev tændt romerlys og affyret bomberør, mens talerne sendte deres budskaber ud til demonstrationen via et højtaleranlæg.
Der blev tændt romerlys og affyret bomberør, mens talerne sendte deres budskaber ud til demonstrationen via et højtaleranlæg.
Foto: Jonas Moestrup / TV 2

Demonstrationen 9. januar var arrangeret af bevægelsen Men In Black som en protest mod regeringens coronarestriktioner.

Dommeren har dog ved domsafsigelsen ikke præciseret, hvorvidt dommen er blevet fordoblet eller forhøjet i mindre grad.

Politiet anholdte flere personer i forbindelse med demonstrationen den 9. januar.
Politiet anholdte flere personer i forbindelse med demonstrationen den 9. januar.
Foto: www.presse-fotos.dk

Senioranklager Tanja Søderlund argumenterede i sin procedure for en straf på to år og otte måneders fængsel. Hun understregede samtidig, at der ifølge anklagemyndigheden kun kunne straffes med ubetinget fængsel.

- En betinget dom kan ikke komme på tale. Grov vold mod politiet giver ubetinget fængsel, selv om tiltalte har gode personlige forhold og ikke tidligere er straffet. Politifolkene har også familier, der gerne vil have dem hjem i god behold, sagde hun.

Demo Men in black
Foto: Local Eyes

Mandens forsvarer, Snorre Andreas Kehler, mente modsat, at hans klient skulle frifindes eller maksimalt idømmes halvandet års fængsel for sine handlinger.

Den 31-årige, der er far til en datter på fire år og bosat på Fyn, har udbedt sig betænkningstid, i forhold til om han vil anke dommen.

I retten forklarede han, at det ikke var meningen, at han skulle deltage i demonstrationen, men at han blev grebet af en "vild stemning". I dag fortryder han sine handlinger.

Demo Men in black
Foto: Local Eyes

- Jeg er rigtig ked af det, der er sket. Jeg er en stille og rolig familiefar, der egentlig bare gerne vil være der for min datter og passe mit arbejde, sagde han, da han fik det sidste ord i retten.

Betjenten, der blev ramt af fyrværkeriet, kom ikke alvorligt til skade.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

Skud fra skydebane fik politiet til at rykke ud til Amager

Politi retten i glostrup 112

Anklager vil have ældre ægtepar idømt fængsel for hadforbrydelse mod ung kvinde

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

182875419_1391088584582504_6810450947341715862_n

Farvel til bilen - påvirket bilist kørte for 11. gang uden kørekort

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere