Fra gadebarn til pandekagemand: I dag åbner han en café på Nørreport

Jura Silva startede sit liv som gadebarn i den brasilianske slum. Siden blev han landskendt for sit glade væsen. Og nu åbner han en café på Nørreport, hvor han fortsat vil sprede glæde.

Du kender måske ikke hans navn.

Men du har garanteret set ham på gader og stræder, hvor han gennem årene har forsynet københavnerne med gratisaviser, kogte majskolber og pandekager.

Avismand, Majsmand og Pandekagemand er blandt de navne, vi – i mangel på bedre – har kaldt ham i årenes løb.

I virkeligheden hedder han Jura Silva.

quote Jeg vil have, at min søn eller datter en dag siger: "Ved I hvad? Min far gjorde det!".

Jura Silva

Og bag hans glade – og til tider overstadige – ydre, gemmer sig en historie, som de færreste ville have gættet. Og en vilje af stål:

- Jeg kan lide at vide, at jeg kan hjælpe andre mennesker. Jeg vil udrette noget! Jeg vil have, at min søn eller datter en dag siger: "Ved I hvad? Min far gjorde det!", fortæller Jura Silva med sjælden stor overbevisning i stemmen.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

Fra brasiliansk slum til Danmarks bedste avisuddeler

Jura Silvas liv startede som gadebarn i den brasilianske slum. Det var ved et rent tilfælde, at han som ung stødte på en dansk pige, som tog ham med til Danmark. Dengang anede han intet om det land, han kom til.

Et land, som han i dag elsker og betragter som sit eget. Og som han kæmpede hårdt for at blive en del af.

For selv om han hverken havde penge eller talte engelsk, fandt han hurtigt et job som avisuddeler for gratisavisen MetroXpress.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

Og det gjorde Jura Silva landskendt som Danmarks bedste avisuddeler, da han spjættende, snurrende og råbende gav de københavnske cyklister et smil på læben.

Jura, kort fortalt

Jeg gør folk glade. Det er den eneste gave, jeg har fået

Efter syv år som avisuddeler startede Jura Silva sit eget firma. Nu kunne man finde ham med sit cykelkøkken på gader og stræder, hvor han solgte kogte majskolber med smør og salt.

quote Den eneste gave, jeg kan tilbyde jer alle sammen, er et smil på jeres læber. 

Jura Silva

I dag er han fast inventar på Christianshavn, hvor han sælger pandekager og får sig en snak med de forbipasserende. Men mest af alt er han der for at gøre folk glade.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

- Jeg gør folk glade. I nogle få sekunder. I de få sekunder ser jeg børn smile, fortæller han og tilføjer:

- Fordi det er den eneste gave, jeg har fået af guderne. Det er den eneste gave, jeg kan tilbyde jer alle sammen. Et smil på jeres læber og at få jer til at føle jer godt tilpas, smiler han med et flakkende blik, der konstant holder øje med folkene omkring ham.

Af og til afbryder han sin talestrøm for at sige noget i stil med: "Jeg elsker dig, smukke!" til de mennesker, der gengælder hans blik.

- Jeg behøver ikke at kende folk for at hilse på dem. Men jeg må jo hilse på dem for at kende dem, siger han. 

Caféen bliver mit laboratorium

Men det er - for Jura Silvas vedkommende - snart slut med pandekagevirksomheden. I dag åbner Jura Silva nemlig sin egen café på Nørreport, hvor hans nye idéer skal have luft under vingerne:

- Efter alle disse år begyndte jeg at overveje, hvad det næste skulle være. Og så fik jeg pengene, og så tænkte jeg: "Okay, jeg vil have en café", fortæller han. Tydeligt stolt.

- Og den café skal være mit laboratorium, hvorfra jeg vil forsøge at gøre en forskel.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

Caféen ’Juras café’ vil have åben fra tidlig morgen, hvor Jura Silva – som altid – vil give de travle københavnere et smil på læben.

Med god kaffe, pandekager og klassisk brasiliansk morgenmad.

quote Jeg vil forsøge at gøre en forskel.

Jura Silva

Og selv om rejsen har været hård, holder Jura Silva fast i sin positive attitude.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

- Jeg vil stadig være jeres pandekagemand, der sætter et smil på jeres læber, smiler han og tilføjer:

- Vi ses. Jeg er altid rundt omkring, og det vil jeg være længe endnu.

Juras café