Demonstranter kræver svar fra universitet om investeringer i Airbnb

Efter et planlægningsmøde tirsdag morgen holder Studerende mod Besættelsen stormøde klokken 15.30.

Solen skinner tirsdag over Københavns Universitet, hvor bevægelsen Studerende mod Besættelsen siden mandag har slået lejr på området.

Tirsdag eftermiddag klokken 15.30 er der stormøde på området.

- Det er ikke planlagt som et specifikt lejrmøde, så det handler også om, hvad Studerende mod Besættelsen ellers går og laver, siger talsperson Emil Nielsen.

Han tilføjer, at stemningen er god, og at der har været fin kontakt med administrationen på universitetet.

Der mangler dog dialog med bestyrelsen, som demonstranterne har en række krav til.

Universitetet skal blandt andet sørge for fuld økonomisk gennemsigtighed i forhold til investeringer i virksomheder med tilknytning til Israel.

Det skal også "trække deres investeringer fra virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina", lyder det.

Universitetet skrev mandag på det sociale medie X, at universitetets etiske investeringspolitik er fastlagt i en nylig drøftelse i bestyrelsen:

- Vi følger ti konventioner, der har deres ophav i blandt andet FN og OECD, lød det.

Aktindsigt i universitetets investeringer

Emil Nielsen fra Studerende mod Besættelsen forklarer, at organisationen har fået aktindsigt i universitetets investeringer.

De lever ikke op til deres egen politik, når de primært gennem Nordea og Nykredit investerer i virksomheder som Booking.com, Airbnb og eDreams, lyder det fra talspersonen.

- Alle sammen virksomheder, som er endt på FN's såkaldt sorte liste over virksomheder, der ikke lever op til de konventioner, som Københavns Universitet gennem sin etiske investeringspolitik er forpligtet på og siger, at de er forpligtet på, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Ifølge Emil Nielsen udlejer virksomhederne blandt andet boliger og hotelværelser i israelske bosættelser i palæstinensiske områder.

Han henviser også til bilproducenten Volvo, som ifølge talspersonen har leveret køretøjer til transport mellem ulovlige bosættelser på Vestbredden.

- Vi synes, det er mærkeligt, at de spiser os af med at sige, at de får private tredjepartsfirmaer, som laver ESG-screeninger, til at undersøge, om man lever op til konventionerne, når FN selv har lavet en liste over eksplicitte firmaer, der ikke lever op til kravene, siger Emil Nielsen.

ESG er en måde at se på en virksomheds miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold.

Ifølge Emil Nielsen har universitets bestyrelse selv sagt, at der dem bekendt ikke er kapitalforvaltere, der kan garantere en overholdelse af FN-konventionerne.

- Vi har meget svært ved at forstå, hvorfor KU så insisterer på fortsat at investere sine midler på et marked, hvor de mener, man ikke kan gøre det uden at bryde menneskerettighederne.

- Og vi har svært ved at forstå, hvorfor de ikke bruger deres rolle til offentligt at konfrontere kapitalforvalterne, siger han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Københavns Universitet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik