Bjarke Ingels store vinterbader-projekt på Islands Brygge risikerer dødsstødet

Et vinterbadeprojekt, der skulle ligge ved Islands Brygge, har været 9 år undervejs. Nu anmoder Teknik- og Miljøforvaltningen om, at man dropper det.

OPDATERING
Clock12. jan 2021, kl. 07:30
Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget nåede ikke at behandle punktet om BIGs vinterbadefaciliteter på mødet mandag (11. januar, red.) aften. Det oplyser flere udvalgsmedlemmer til TV 2 Lorry. Punktet bliver derfor først behandlet den 25. januar 2021. TV 2 Lorry følger fortsat sagen.

Et iskoldt vinter-dyp i havnen frister formentlig mere, hvis man bagefter kan slå ballerne i sædet i en varm, arkitekttegnet sauna, og det er netop det, Vinterbad Bryggen ønsker for havnebadet på Islands Brygge.

Derfor har man igangsat et storstilet vinterbadsprojekt: En flydende bygning, der skal ligge i forlængelse af havnebadet ved Islands Brygge 14.

Vinterbadningsprojektet, tegnet af Bjarke Ingels Group, har været ni år undervejs, og siden de første streger blev tegnet, har man fra politisk hold bevilget 11,7 millioner kroner til realiseringen.

Men nu slukkes drømmen om fem saunaer med design-flisegulve og udsigt over inderhavnen muligvis.

quote Hvis der kommer en supertanker af en færge og vil lave private fester i havnen ved Islands Brygge, og man i forvejen har vedtaget et kæmpe projekt med begrænset offentlig afgang, så kan de ikke sige nej, fordi så er der allerede et marked

Rune Dybvad (S)

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler i hvert fald Teknik- og Miljøudvalget at afvise det - og enten ændre projektet til noget andet, end det, BIG har foreslået, eller flytte det til et helt andet sted byen.

‘Miljøforvaltningen vurderer ikke, at det aktuelle projekt tager hensyn til den offentlige adgang og udsigt til vandet som et fælles gode ved at lægge private arealer på dette prominente sted i inderhavnen,’ lyder det i sagsfremstillingen.

Sådan ser en skitse ud af, hvordan BIG ønsker sig, at udsigten fra det havnebad, der eksisterer i forvejen, skulle være.
Foto: Bjarke Ingels Group

‘Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at give afslag til det ansøgte projekt på grund af volumen, placering og den manglende offentlige adgang.’

Det er intentionen med det forslag, som BIG har tegnet og fremlagt, at der skal være et omklædningsrum og fem saunaer i den nye, flydende bygning.

quote Jeg vil gerne se andre forslag til, hvordan vi kan lave det, for jeg kan godt se, det er meget stort.

Klaus Mygind (SF)

For at komme indenfor og gøre brug af de ting, skal man være medlem af foreningen 'Vinterbad Bryggen,' som i skrivende stund har cirka 3.200 medlemmer.

Offentligheden har til gengæld adgang til den udvendige tagoverflade, hvor der skal være siddepladser.

Men det mener Teknik- og Miljøforvaltningen ikke er nok. De vurderer, at det aktuelle projekt ikke tager nok hensyn til den offentlige adgang.

Bygningen strækker sig 32 meter ud i havnen, og skal desuden være 10 meter høj fra havoverfladen - til sammenligning er det rød-hvide udspringstårn i samme havnebad kun halvt så højt.

Det er mening, at der skal være et stort tag med siddepladser oven på saunaerne og omklædningsrummene, som offentligheden gerne må bruge.
Foto: Bjarke Ingels Group

Projektforslaget skal omfavne offentligheden bedre

Om det aktuelle forslag skal afvises eller ej bliver taget op i Teknik- og Miljøudvalget mandag aften.

TV 2 Lorry har dog spurgt udvalget på forhånd, hvad de mener om sagen, og hvad de har af ønsker for vinterbadsprojektet.

Rune Dybvad (S), som er midlertidigt medlem af Teknik- og Miljøudvalget under Jakob Hougaards orlov, mener, at der skal være faciliteter for vinterbaderne i inderhavnen ved Islands Brygge, men:

- Jeg kan godt forstå, de er blevet afvist i forhold til begrænsning af offentlig tilgang. Det er i offentlighedens interesse, at alle må komme der. Det må der komme en dialog op omkring, hvor der er bedre tilgang for andre. Det er noget af det, jeg vil spørge ind til på mødet i aften.

Udsigten til BIG's forslag fra Kalvebod Brygge
Udsigten til BIG's forslag fra Kalvebod Brygge
Foto: Bjarke Ingels Group

Udvalgets behandling af sagen kan blive retningsgivende for, hvad der i fremtiden kan forventes tilladelse til at bygge på vand i Københavns inderhavn, og det er netop det, der bekymrer Rune Dybvad.

- Hvis der kommer en supertanker af en færge og vil lave private fester i havnen ved Islands Brygge, og man i forvejen har vedtaget et kæmpe projekt med begrænset offentlig afgang, så kan de ikke sige nej, fordi så er der allerede et marked for at lave alt muligt privat i havnen.

quote Naturligvis skal vinterbaderne have nye faciliteter. Vi bakker fuldt og helt op om de nye faciliteter.

Jakob Næsager (K)

Han ser heller ikke for sig, at man blot flytter det aktuelle forslag fra BIG til et andet sted i København, som Teknik- og Miljøforvaltningen lægger op til kunne være en mulighed i sagsfremstillingen.

Også størrelsen på den aktuelle projektforslag vækker tvivl.

- Jeg støtter, at vi skal arbejde videre med det, men jeg vil også gerne se andre forslag til, hvordan vi kan lave det, for jeg kan godt se, det er meget stort. Det er 10 meter højt, siger Klaus Mygind, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget for SF.

- Det arkitektoniske er flot, og havnebadet er ikonisk for København, men det er klart, at vi skal lige have vurderet grundigt, hvordan tingene skal være i fremtiden, og have fundet en ordentlig løsning, så det med den manglende offentlige adgang og vinterbadeklubben spiller sammen.

Vinterbadningsprojektet ville skulle bygges i forlængelse af havnebadet
Vinterbadningsprojektet ville skulle bygges i forlængelse af havnebadet
Foto: Bjarke Ingels Group

Flere af de andre medlemmer stemmer i og nævner, at de fortsat støtter vinterbaderprojektet, men at der muligvis skal findes en anden løsning, end den, Bjarke Ingels Group har bragt til bordet.

- Naturligvis skal vinterbaderne have nye faciliteter. Vi bakker fuldt og helt op om de nye faciliteter. Vi vil gerne have mere liv på og ved havnen. København har en unik beliggenhed ved havnen, og det skal vi bruge aktivt, siger Jakob Næsager (K), og det bakkes op af Heidi Wang (V).

Mødet i Teknik- og Miljøudvalget afholdes mandag aften, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen altså har indstillet, at Teknik- og Miljøudvalget afviser det fremlagte projektforslag fra Bjarke Ingels Group afvises.

Sidst Teknik- og Miljøudvalget tog stilling til et projekt fra Bjarke Ingels Groups hånd, vendte de tommerfingeren ned ad.

I 2019 fremlagde BIG nemlig planer om at opføre et 27 meter højt byggeri til sig selv på Sundmolen i Københavns Nordhavn, men byggeriet blev afvist og kaldt "historisk grimt".


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik