Beredskab gør status efter corona-år: Sådan har pandemien påvirket

Hos Hovedstadens Beredskab har coronapandemien påvirket alle dele af beredskabet – men det er ikke kun skidt.

Coronarestriktioner, selvisolation, forsamlingsforbud, lukkede arbejdspladser og hjemmekontor.

Fem ord som alle har det til fælles, at de har fået danskerne til at agere i andre mønstre, end de plejer.

Og det er lykkes siden første nedlukning i marts, lyder det nu fra Hovedstadens Beredskab, som har sammenlignet antallet af udrykninger fra marts til november i 2019 med udrykningerne i samme måneder i 2020.

Her står det klart, at beredskabet er blevet tilkaldt færre gange de seneste ni måneder sammenlignet med sidste år.

- Vi har et vist aktivitetsniveau, som går igen år for år, og der er sjældent de vilde udsving i det, siger Tim Ole Simonsen, som er operationschef og indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab, til TV 2 Lorry.

- Men det er klart, at når aktivitetsniveauet i samfundet ændrer sig, som nu med corona, har det også indflydelse for os, tilføjer han.

Markant fald i udrykninger

Konkret har aktivitetsniveauet i landet betydet færre udrykninger for Hovedstadens Beredskab, der er Danmarks største med 1.000 ansatte fordelt på 13 stationer og ambulancebaser.

Samlet set har coronapandemien betydet et fald i antallet af udrykninger på 15 procent sammenlignet med sidste år. Det svarer til lidt mere end 1.000 udrykninger.

Blandt andet har beredskabet oplevet langt færre udrykninger som følge af automatiske brandanlæg, som institutioner, skoler og store virksomheder ofte har i deres bygninger.

Faldet på 17 procent er ifølge Tim Ole Simonsen et klart tegn på, at samfundet har været lukket meget ned.

- Vores erfaring viser, at det er aktivitet ved eller omkring de her alarmer, som gør, at de engang imellem bliver aktiveret ved en fejl. Men er er jo ingen til stede på institutionerne, og når der ikke er det, så bliver antallet af udrykninger faldene, siger han.

FAKTA: Udrykninger i Hovedstadens Beredskab marts til november 2019 vs. 2020

Samtlige hændelser: 15 procent fald

Marts til november 2019: 7.179

Marts til november 2020: 6.107

Automatiske brandalarmer: 18 procent fald

Marts til november 2019: 3.660

Marts til november 2020: 3.013

Bilbrande (antal hændelser – ikke nødvendigvis antal brændte køretøjer): 34 procent fald

2019: 302

2020: 200

Færdselsuheld (cirka én udrykning om dage): 40 procent fald

2019: 263

2020: 158

Kilde: Hovedstadens Beredskab

Størst fald på færdselsuheld

Det helt store fald i statistikkerne skal dog findes på vejene: Her har Hovedstadens Beredskab noteret et fald på hele 40 procent fra marts til november måned sammenlignet med sidste år.

Normalvis rykker beredskab ud til cirka ét færdselsuheld om dagen året rundt, men i løbet af de seneste ni måneder er antallet blot 158 udrykninger mod 263 udrykninger til færdselsuheld i 2019.

- Man kan formentlig sætte lighedstegn mellem faldet i trafikken og faldet i færdselsuheld. Alle der har bevæget sig rundt i hovedstadsområdet siden marts måned har set, at der ikke er det sædvanlige antal biler på vejene. Der er simpelthen mere plads, siger Tim Ole Simonsen.

Operationschefen fortæller også, at beredskabet har oplevet et voldsomt fald i antallet af bilbrande – fra 302 fra marts til november 2019 til 200 fra marts til november 2020.

Hovedstadens Beredskab dækker de otte hovedstadskommuner Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre og København og er brandvæsen og ambulanceberedskab for omkring en millioner borgere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik