Vold mod pædagoger fører igen til krav om øgede normeringer

Stigende vold mod personale daginstitutioner begået af børn har igen antændt krav om at løfte normeringerne.

Normeringerne i landets dagsinstitutioner har været et heftigt diskuteret emne i den forgangne valgkamp.

Og nu er debatten så igen blusset op på ny.

Det sker efter, at TV 2 Lorry i går kunne fortælle, at mange af medarbejderne fra institutionerne i den meget omtalte TV 2-dokumentar "Daginstitutioner bag facaden", har været udsat for vold begået af børn.

Det får nu igen pædagogernes fagforbund til igen at kræve minimumsnormeringer, der skal sikre en mere fredelig hverdag i daginstitutionerne. 

Ifølge Mette Skovhus Larsen, faglig sekretær i BUPL, bør politikerne på Christiansborg gå ind og lave en lov, som siger, at der maksimalt må være en pædagog til tre børn i vuggestuer og en pædagog til seks børn i børnehaver.

- Ellers forsvinder pædagogerne, fordi de bliver syge, går ned med stress, eller fordi de ikke kan lave deres pædagogiske arbejde. Så kommer der mange vikarer, der kommer mange unge uuddannede medhjælpere og skiftende pædagoger, og det ved vi ikke er godt, når der skal sikres tryghed for børnene, siger hun til TV 2 Lorry.

I en af institutionerne fra TV 2-dokumentaren, som afslørede kaotiske forhold i flere københavnske daginstitutioner, har helt op til 75 procent af medarbejderne angivet at være udsat for vold, viser en aktindsigt.

Desuden har to af institutionerne inden for cirka et år fået påbud fra Arbejdstilsynet om deres psykiske arbejdsmiljø.

Men problemerne er ikke kun isoleret til København. Blandt alle landets pædagoger er andelen, der har oplevet vold inden for 12 måneder, næsten tredoblet  - fra ni procent i 2001 til 25 procent i 2017, viser tal fra efteråret. 

Stine blev revet, kradset og slået

Stine Ravn fra Rødovre er én de pædagoger, der har oplevet at måtte sygemelde sig med stress, efter at hun blandt andet var udsat for både fysisk og verbal vold.

-  Jeg er i helt almindelig daginstitution blevet udsat for riv, krads, spark, blevet slået og blevet kastet ting efter, fortalte hun i går til TV 2 Lorry.

- Det her med for mange gange at gå hjem og have følelsen af, at "det her kunne jeg godt have gjort bedre". Det æder én op.

Normeringer indgår i regeringsforhandlinger 

SF's Jacob Mark, der er børneordfører og netop genvalgt i Køgekredsen, siger tirsdag, at han håber, at minimumsnormeringerne bliver en del af det regeringsgrundlag, som lige nu bliver forhandlet mellem Socialdemokratiet og resten af partierne på rød blok.

- Når der ikke er voksne nok, så kommer de børn, der er der til at kæmpe om de voksnes opmærksomhed og nogle gange helt desperat, for eksempel bid og niv og slå - uden at forsvare det, men prøve at forklare det, siger han til TV 2 Lorry.

Venstres børneordfører Anni Matthiesen mener dog, at problemet først og fremmest er kommunernes ansvar, men foreslår, at man laver en form for mini trepartsforhandling, hvor man bringer både BUPL, FOA og Kommunernes Landsforening sammen for at drøfte problemstillingerne omkring normeringerne i dagsinstitutioner.

- Det håber jeg også, at en ny børneminister vil tage fat på ligeså snart vedkommende sætter sig i stolen, siger hun til TV 2 Lorry.

Flere af de andre partier på Christiansborg ønsker i dag ikke at udtale sig, mens regeringsforhandlingerne stadig er i gang.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere