Tandlæger i krig mod vandselskab om huller i tænderne

Tandlægeforeningen retter kritik mod forsyningsselskabs beslutning om at blødgøre vandet i hovedstaden. Det vil give flere huller, advarer de.

Otte kommuner i hovedstadsområdet vil de kommende år få blødere vand i deres vandhaner.

For at nedsætte kalkindholdet i vandet vil Hovedstadsområdets forsyningsselskab, Hofor, gradvist indfase blødgøringsanlæg på vandværkerne.

Det får nu Tandlægeforeningen til at slå alarm. Blødere vand med mindre kalk er nemlig skidt for tænderne, advarer de.

quote Vi ved fra undersøgelser, at blødt vand øger risikoen for huller i tænderne

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen

For mindre kalk i vandet betyder også mindre fluorid, som sammen beskytter tænderne mod huller. Risikoen for caries kan forøges med op til 45 procent, lyder det fra foreningen i en pressemeddelelse.

- Det er fint, at vandet bliver blødere, så vi ikke får så meget kalk i vaskemaskinen og elkedlen. Men vi ved fra undersøgelser, at blødt vand øger risikoen for huller i tænderne, siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Borgere skal være ekstra omhyggelige

I 2017 blev vandværket i Brøndbyvester som det første ombygget til blødgøring af vandet. Hofor regner med, at vandværker i selskabets otte forsyningskommuner vil være renoveret til at lave blødere vand i løbet af de kommende år, så 75 procent af vores hovedstadens vand være blødgjort til ”middelhårdt” niveau i 2025.

Tandlægeforeningen henviser til, at undersøgelser viser, at kommuner med blødt vand og lavt fluorindhold historisk set har haft markant højere forekomst af huller i tænderne.

- Vores tænder består for en stor del af calcium. Når man reducerer calciumindholdet i drikkevandet, vil det rykke ved spytbalancen, så tandsubstansen lettere opløses. Mindre calcium betyder også mindre fluorid i vandet, og det øger risikoen for caries. Så borgerne i Storkøbenhavn skal nu være ekstra omhyggelige med mundhygiejnen og sørge for at bruge tandpasta med fluorid, siger Susanne Kleist.

Hofor afviser: Ikke risiko for flere huller

Hos forsyningsselskabet Hofor køber man dog ikke Tandlægeforeningens kritik.

Hofor henviser til, at København og hovedstadsområdet i forvejen har landets hårdeste og mest kalkholdige vand.

- Så hårdt, at det giver problemer med kalkaflejringer i varmesystemer, husholdningsmaskiner med mere. Udover besværet med at fjerne kalken, bliver vores miljø belastet. Både af vaskemidler, de kemikalier, vi bruger til at fjerne kalken, og af et øget energiforbrug. Det er alvorlige ulemper, som vi i Hofor søger at nedbringe ved at blødgøre vandet til ”middelhårdt vand”, som man også har mange andre steder i Danmark, udtaler Hofor i en meddelelse på deres hjemmeside.

Selv efter en blødgøring af det meste af områdets vand, vil det således fortsat høre til landets hårdeste og mest kalkholdige, skriver Hofor.

- Der er derfor ikke, selvom Tandlægeforeningen advarer herom, generelt øget risiko for huller i tænderne i hovedstadsområdet på grund af central blødgøring af drikkevandet til middelhårdt vand.

Samtidig henviser forsyningsselskabet til en vurdering af Styrelsen for Patientsikkerhed, der påpeger, at det er vanskeligt at konkludere noget omkring cariesforekomsten ved en blødgøring af vandet på det niveau, Hofor vil foretage.

(Arkivfoto) Hofor vil blødgøre vandet i hovedstadsområdet for at nedsætte kalkholdigheden. Det advarer Tandlægeforeningen imod.
(Arkivfoto) Hofor vil blødgøre vandet i hovedstadsområdet for at nedsætte kalkholdigheden. Det advarer Tandlægeforeningen imod.
Foto: Nikolai Linares - Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik