Superskole: Elever lærer 2 års pensum på 13 dage

Alt for mange unge er ikke klar til at tage en uddannelse, når de forlader folkeskolen. Det vil Københavns Kommune gøre op med, og derfor har de oprettet KøbenhavnerAkademiet.

108 drenge fra 8.klasser i København har fået mulighed for at være med på KøbenhavnerAkademiet 2016 Foto: TV 2 Lorry

02:38

Alt for mange unge - særligt drenge - er ikke klar til at tage en uddannelse, når de forlader folkeskolen. Derfor har man i Københanvs Kommune oprettet det såkaldte Københavner Akademi: Et intensivt undervisningsforløb for en flok særligt udvalgte 8 klasses drenge - der alle har problemer med at følge med i skolen.

108 drenge fra 8.klasser i København har fået mulighed for at være med på KøbenhavnerAkademiet 2016 Foto: TV 2 Lorry

1 af 3

108 skoledrenge fra hele København er lige nu i Helsingør Ferieby istedet for på skolebænken i folkeskolen i København.

Drengene, der alle går i 8. klasse, er særligt udvalgte. Men ikke særligt udvalgte til den feriekoloni, som turen umiddelbart kan lyde som. I Helsingør Ferieby er der i stedet heftig hjerneaktivitet fra morgen til aften.

Når de tager herfra, har de læst to - måske tre bøger

Anders Holm Nielsen

Aktiviteten skyldes KøbenhavnerAkademiet, som de 108 har fået lov til at være en del af. Akademiet er et intensivt undervisningsforløb for drenge, der har problemer med at følge med i skolen.

Derfor har de fået tilbuddet om at bruge 13 dage langt væk - både fra det almindelige klasselokale, mor og far og ikke mindst mobiltelefonen.

Akademi skal skabe mønsterbrydere

Målet er ifølge Københavns Kommune at skabe mønsterbrydere. Desuden skal akademiet også give lærere og pædagoger på de københavnske skoler nye redskaber til at arbejde med mønsterbrydning hos de elever, der har brug for det.

Læs også Nu skal københavnere sortere kartoffelskræller og kaffegrums

Og allerede nu er resultaterne til at føle på hos KøbenhavnerAkademiet.

- Mange af de drenge, som kommer her, har måske ikke prøvet at læse en hel bog. Men når de tager herfra, har de læst to - måske tre bøger, siger Anders Holm Nielsen, der er holdleder på dette års KøbenhavnerAkademi.

Stram struktur skaber godt fokus

For mange af drengene handler den intensive undervisningsforløb særligt om struktur.

Vi skaber en ramme for dem, som skaber fokus

Anders Holm Nielsen

Derfor er hele dagen nøje planlagt med stramme tidsplaner fra drengene står op til de går i seng. Intet må forstyrre drengenes hårdtarbejdende hjerner og derfor er mobiltelefonen også kun tilladt en time i døgnet.

- Vi skaber en ramme for dem, som skaber fokus, siger Anders Holm Nielsen.

Og det med succes. Sidste års erfaringer viser nemlig, at drengene i løbet af KøbenhavnerAkademiet rykkede sig hele to læringsår indenfor deres fag.

Dyrt, men godt tilbud

KøbenhavnerAkademiet koster 38.000 kroner pr. elev for det 13 dages ophold, hvilket betales af Københavns Kommune med støtte fra Bikuben-fonden.

Der var en del drenge, som måske blev parate til en ungdomsuddannelse, men faldt fra indenfor de første 15 måneder

Louise Mørch

Og pengene skulle gerne betyde, at drengene ikke bare blot starter på en ungdomsuddannelse, men at de rent faktisk fuldfører den.

- Vi var blevet opmærksomme på den problemstilling, der var. Der var en del drenge, som måske blev parate til en ungdomsuddannelse, men faldt fra indenfor de første 15 måneder, siger projektleder for KøbenhavnerAkademiet, Louise Mørch, til TV 2 Lorry.

Læs også Vestegnen hitter: Her er lejlighederne steget mest i pris

Du kan se hele indslaget over artiklen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik