Skrædder donerer første kugledyne gratis til barn med autisme

Nu doneres de første af flere kugledyner, der skal give diagnosebørn en stabil søvn efter år med dårlige nætter.

01:14

Syvårige Victor har fået doneret en kugledyne af skrædder.

”Lille Blop, nu skal du sove, nu begynder alt det sjove…”

Tak, men lige sjovt er det ikke for alle.

Mange børn med eksempelvis en autismediagnose har svært ved at sove ordentligt om natten.

Én af dem er syvårige Victor fra Korsør, der nu har fået doneret den første kugledyne af skrædderiet Nordic Tailors.

- Det betyder rigtig meget for os. Victor sover tit først kl. 22.00-23.00 om aftenen, og det påvirker ham rigtig meget i skolen, hvor han har problemer med at koncentrere sig. Han mangler energi, og nogle gange er han fysisk dårlig og kan derfor ikke komme i skole, siger Lotte Folkmann, der er mor til Victor, til TV 2 Lorry.

Victors dyne indeholder brugte roll-on-kugler som disse.

En dyr fornøjelse

En kugledyne koster 5.000-10.000,- kr, og i mange kommuner kan man søge om en bevilling til at få en kugledyne.

Det er dog sjældent, at kugledyner bliver bevilliget, før man har prøvet forskellige typer medicinske sovebehandlinger først.

Lotte Folkmann var ikke interesseret i at forsøge at løse sin syvårige søn Victors søvnbesvær med medicin.

Hun prøvede i stedet lykken og indsendte en ansøgning til Kugledynehjælpen.

Kugledynehjælpen er et frivilligt projekt, som donerer kugledyner til ansøgere, der ikke kan få bevilget en kugledyne, eller som ikke har midlerne til at anskaffe én.

Hvad er en kugledyne?

Kugledynen skaber en øget kropsbevidsthed, da den er fyldt med specialfremstillede plastikkugler, der ligger sig tæt til kroppen.

De mange kugler stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen, fordi vægten af de løstliggende kugler på en behagelig måde giver punktvise tryk på kroppen.

Bevæger man sig under dynen, for eksempel vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen. Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed.

Se mere

Skrædder: Det er en vigtig sag

Og Lotte Folkmann var heldig.

Hun fik bevilliget en kugledyne i København, hvor skrædderne hos Nordic Tailors har valgt at støtte projektet og frivilligt sy dynerne til diagnoseramte børn.

- Da vi så indslaget på TV 2, var vi ikke i tvivl: Det her var en sag, vi ville støtte. Vi har en skrædder, der selv har et barn med ADHD, så det var en sag, vi kunne relatere til. Efter vi gik ind i det, er det gået op for os, hvor mange unge der har brug for projektet, så det er fantastisk, vi kan få mulighed for at hjælpe, siger Alexander Stricker, ejer af Nordic Tailors, til TV 2 Lorry.

- Det så fantastisk. Opbakningen til sagen siger ikke kun noget om, hvor stort behovet er, det viser virkelig også, hvor utrolige mennesker kan være. De gør det her af eget initiativ, fordi de vil hjælpe, der er ingen, der får så meget som en krone for deres tid, siger Linda-Maria Bording Jørgensen, der er en af de fire initiativtagere, som står bag Kugledynehjælperne.

En folkelig bevægelse

TV 2 Lorry kunne i starten af januar 2019 fortælle, at Kugledynehjælperne på Facebook søgte efter brugte kugler fra roll-on deodoranter. 

Deres efterlysning gik nemlig viralt på Facebook og nåede - under overskriften "Din tomme roll-on er mere værd, end du går og tror" - intet mindre end 80.000 mennesker på en uge. 

Hillerødfirmaet Riemann, der blandt andet producerer deodoranter, valgte kort efter at donere 12.000 deokugler til projektet - hvilket svarer til 10 dyner. 

Samtidig meldte Nordic Tailors sig på banen med deres hjælp, og det er grunden til, at dynerne nu kan udleveres til de heldige. 

Her kan du aflevere dem:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik