Skovflåter hører også hjemme i byen

Skovflåter er over det hele. De er blandt andet blevet fundet på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

Foto: Naturstyrelsen

Mange tror nok, at man kun skal bekymre sig om skovflåter, hvis man bevæger sig ud af byen og ud i naturen. Det er dog ikke tilfældet. De små blodsugere findes i dag i parker, haver og på rastepladser, skriver DR SYD.

- Risikoen er i princippet til stede overalt, så længe vi har nogen dyr, der leverer flåterne til stedet, siger lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, Per Moestrup Jensen, til DR SYD.

Forskere har tidligere fundet skovflåter helt inde på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

Grunden til, at skovflåterne har bredt sig, skal findes i en kraftig stigning af antallet af rådyr herhjemme. Flere rådyr betyder bedre forhold for flåterne, der er vilde med skygge og fugt.

- Hvis man bor ude i de små og mellemstore landsbyer, hvor rådyrene vader ud og ind i haverne, så er risikoen for at have flåter i haven ikke meget anderledes end, hvis man befinder sig i skoven. Dermed er risikoen helt inde ved døren, og teoretisk set helt den samme for at blive bidt som efter en tur i skoven, siger Per Moestrup Jensen til DR SYD.

Undersøgelser viser, at flåterne i dag bærer på en række smitsomme bakterier og parasitter, der kan give alvorlige infektionssygdomme.

Den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien Borrelia, som i de fleste tilfælde kan behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik