Skoleelever ræser med hjemmebyggede undervands-droner

Erhvervsskoleelever dyster i denne uge med deres egen hjemmelavede undervands-droner. Det skal lokke eleverne over mod maritim teknologi.

Det er et syn, som de fleste forældre har set før: Deres teenage-søn med en controller i hånden.

quote Eleverne skal lære at forholde sig til elektronik er i vand. Det skal være vandtæt, og så skal de tænke over tryk i forskellige dybder.

Projektleder Lars Ole Frederiksen, NEXT København

Normalt styrer den et playstation-spil, men onsdag styrede en gruppe erhvervsskoleelever en undervandsdrone i Søværnets seks meter dybe dykkerskolebassin på Holmen.

Drengene er de første erhvervsskoleelever, der skal dyste i fem hold, i at bygge og styre deres egne hjemmelavede undervandsdroner, men det skal senere udbydes til alle erhvervsskoler i hele landet.

- Eleverne skal lære at forholde sig til elektronik er i vand. Det skal være vandtæt, og så skal de tænke over tryk i forskellige dybder, siger Tue Hylby Lindquist, projektleder, KEA.

 

- Meningen er at gøre undervisningen mere virkelighedsnær og motivere eleverne til at rette blikket mod den maritime branche, der har et stærkt og stigende behov for faglærte medarbejdere i de kommende mange år, som for eksempel automatiktekniker, elektriker, smed eller industritekniker, siger projektleder Lars Ole Frederiksen, NEXT København.

Sjov leg tæt på virkeligheden

Fem hold af 21 drenge skal bruge ugen på at lære om teknologien, bygge en drone - og dernæst at dyste om at få den hurtigst igennem banen under vandet, der er markeret med ringe.

quote Potentialet betyder samtidig et behov for dygtige håndværkere på den lange bane.

Cecilie Lykkegaard, sekretariatschef i brancheforeningen Danske Maritime

Drengene selv står tørskoede over poolen, og kan følge dronen på en computerskærm - eller kigge ned i vandet.

- Det gælder om samarbejde og sammenhold, når du bygger dronerne. Jeg synes, det er spændende, siger Lukas Holqer.

I den virkelige verden kan dronerne anvendes til at inspicere skibe under vandet, mens de er i havn. Her kan dronerne udføre servicearbejder som at fjerne begroninger på skrog og propeler.

Undervandsdronerne kan også anvendes i forbindelse med havvindmøller, boreplatforme og andre arbejder under vandet, for eksempel ved broer, havne og dæmninger.

Der er brug for undervands-håndværkere

Den Danske Maritime Fond har støttet projektet med konkurrencen, som skal udvikles til en årligt tilbagevendende national konkurrence, der skal afholdes første gang i efteråret 2018. 

For der er brug for undervands-håndværkere: 

- Teknologien er stadig spæd, selv om vi har danske virksomheder, der har dyrket undervandsdroner fra starten og specialiseret sig. Potentialet betyder samtidig et behov for dygtige håndværkere på den lange bane. Derfor er vi gået sammen med erhvervsskolerne om at anvende undervandsdroner tidligt i grundskoleforløbet for at motivere eleverne til at se lyset for en fremtid i det maritime, siger sekretariatschef Cecilie Lykkegaard fra brancheforeningen Danske Maritime. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik