Politikere i København vil give borgere mere indflydelse

Flere partier på Københavns Rådhus er klar til at indføre borgerforslag. I første omgang som et forsøg.

Niko Grünfeld fra Alternativet vil give borgerne i København mere indflydelse på hovedstadens politiske beslutninger. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix

Siden januar 2018 har danskerne kunne oprette et borgerforslag, som kan blive fremsat i Folketinget, hvis 50.000 borgere med stemmeret støtter det. Nu vil politikerne på Københavns Rådhus indføre en lignende ordning i København. Det skriver Politiken.

Vi skal turde eksperimentere noget mere og afprøve nye tiltag, der gør København til en endnu mere demokratisk og inddragende by.

Niko Grünfeld, Kultur- og fritidsborgmester i København, Alternativet

Det er Kultur- og fritidsborgmester i København, Niko Grünfeld (Alternativet), som vil gøre det muligt for københavnere at få et forslag stillet i Borgerrepræsentationen - endda hvis blot 5.000 borgere med stemmeret til Borgerrepræsentationen skriver under.

- Vi skal turde eksperimentere noget mere og afprøve nye tiltag, der gør København til en endnu mere demokratisk og inddragende by med større gennemsigtighed på rådhuset og mere medbestemmelse. Københavnerne skal kunne stille politiske forslag om alt fra mere musik i de københavnske folkeskoler til flere herberger til hjemløse, siger Niko Gründfeld til Politiken.

Læs også Nu kan borgerne (måske) tage magten

Det største parti bakker op

Ved kommunalvalget i efteråret var det kun 61,8 af de stemmeberettigede københavnere, som gik ind i stemmeboksen. Derfor håbere kultur- og fritidsborgmesteren, at et forsøg med borgerforslag vil gøre, at flere københavnere tager ejerskab i deres lokalsamfund, så de kan bidrage til byns udvikling.

Kultur- og fritidsborgmesterens idé bakkes også op af rådhusets største parti, Socialdemokratiet.  

- Borgerforslag kan være med til at nedbryde opfattelsen af, at der er en mur mellem københavnerne og rådhuset, siger Lars Weiss, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i København.

Hvis man ikke kan overbevise en borgerrepræsentant om at fremsætte noget som et forslag, kan man heller ikke overbevise 55 borgerrepræsentanter om at stemme for det.

Jakob Næsager, Gruppeformand for de Konservative i København

Den socialdemokratiske gruppeformand fortæller dog også, at han synes, at de 55 medlemmer af borgerrepræsentationen generelt er lette for borgerne at få fat i. Og netop den opfattelse deler den konservative gruppeformand i København, Jakob Næsager, som er skeptisk over for forslaget.

- Jeg synes, det er at stikke københavnerne blår i øjnene. Hvis man ikke kan overbevise en borgerrepræsentant om at fremsætte noget som et forslag, kan man heller ikke overbevise 55 borgerrepræsentanter om at stemme for det. Og så er det spild af folks tid, siger han.

Læs også Skulle være så smart: Men borgerforslag mangler stemmer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik