Nu skal krigssejlerne også huskes i Mindelunden

Kirkeminister Marianne Jelved (R) vil have opført et monument i Mindelunden i Ryparken, som hædrer danske krigssejlere.

Bedre sent end aldrig. Sådan har kirkeminister Marianne Jelved (R) formentlig tænkt, inden hun mandag bekendtgjorde, at der skal opføres et monument for de danske søfolk, der gjorde allieret tjeneste under Anden Verdenskrig.

På 70-års-dagen for Danmarks befrielse siger hun på Kirkeministeriets hjemmeside, at der er et monument på vej til Mindelunden i Ryparken i København, hvor de danske modstandsfolks indsats også mindes.

- Ved 70-års-markeringen af D-dag sidste år blev de danske sejleres indsats anerkendt som et vigtigt bidrag til invasionsstyrken.

- Jeg ser det nye monument som den danske anerkendelse, og samtidig er det passende, at den kommer, mens sejlerne stadig kan benytte monumentet som et mindested i Mindelundens ånd, siger hun.

Da Danmark blev besat, blev en stor del af den danske handelsflåde afskåret fra at vende hjem.

Skibene søgte i stedet mod havne i England eller Frankrig, og cirka 6000 søfolk besluttede sig herefter for at melde sig i allieret tjeneste.

800 danske søfolk deltog blandt andet i landgangen i Normandiet på D-dag 6. juni 1944.

Indtil nu har Mindeankret i Nyhavn fungeret som monument for de faldne søfolk under krigen. Det blev rejst i august 1951 og blev finansieret via en folkeindsamling.

Det nye monument skal rejses for fondsmidler, og samtidig skal der udskrives en arkitektkonkurrence om den konkrete udformning.

I Holmens Kirke, der er sognekirke for søens folk, befinder der sig desuden en mindetavle for de faldne i søværnet under Anden Verdenskrig, ligesom der også er oprettet et mindekapel for de faldne i allieret tjeneste.

I forbindelse med 75-året for Tysklands besættelse af Danmark opfordrede flere ordførere til, at man fra officielt hold også tildelte en medalje til de overlevende soldater, som gjorde modstand mod tyskerne 9. april 1940.

Efter krigen frabad Frihedsrådet sig enhver form for officiel hæder til soldater og modstandsfolk, og den linje har været fulgt siden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere