Nader har opfundet røntgenbuksen

Region Hovedstaden afvikler idékonkurrencer for kreative medarbejdere. I år vandt Amager Hospitals Nader Nazari.

Nader Nazari er manden, der har opfundet røntgenbuksen. Nu fortsætter arbejdet med at udvikle prototypen.

58-årige Nader Nazari har siden 2006 arbejdet som radiograf på Amager Hospital (i dag Amager og Hvidovre Hospitaler). Og en af opgaverne går ud på at tage røntgenbilleder af folk, der for eksempel skal have en hofteprotese.

- Og det har været sådan, at der let opstår fejl. For at protesen skal have de rigtige mål, så skal patienten stå med en metalkugle, som kommer med på røntgenbilledet - og så kan ortopædkirurgerne bruge kuglen i forhold til mål og som retningsangivelse. Men hvis patienten kommer til at flytte kuglen, så duer billedet ikke. Så skal det tages om og dermed udsættes patienten for unødvendig stråling, fortæller Nader Nazari.

Sådan ser røntgenbuksen, som Nader Nazari har opfundet ud. Det her er prototypen.

Og så var det, han fik ideen til røntgenbuksen. 

- Kuglen er syet ind i bukserne, og så flytter den sig ikke, fordi der er syet nogle små lommer ind, hvor kuglen skal være. Jeg har testet systemet på flere patienter, og resultatet var, som det skulle være. Systemet virker, fortæller Nader Nazari.

Med bukserne har nader Nazari vundet en idékonkurrence for medarbejdere i Region Hovedstaden. Og det udløser både penge og tid til at arbejde videre med projektet. For nu samarbejder han med DTU, hvor målet er at komme videre i forhold til den prototype model, Nader Nazari har udviklet.

Læs også 66-årig opfinder laver big business på toiletballon

Og går alting som planlagt - så ender røntgenbuksen i produktion og kan dermed gøre livet lettere for både patienter og medarbejdere på hospitalerne.

- Det er jeg glad for og tilfreds med. I starten havde jeg ikke en anelse om, at det her ville komme til at gå videre, men som tiden gik blev jeg mere sikker på, at ideen virkede - og det fik mig til at fortsætte, fortæller radiografen, der nu også kan kalde sig opfinder.

Læs også Ny, kæmpe skorsten skal holde hospital i live

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik